3 motive pentru care rabdarea e necesara

Salut

Acest articol are rolul de te ajuta să înțelegi o componentă importantă în procesul de învingerea fricii.

E un element ce ține de maturitate și e util în orice întreprinzi, nu doar în înfruntarea unei temeri.

În drumul tău de învingere a fricii, ai nevoie de răbdare.

De ce? Pentru că nu va trece cu una cu două, e nevoie de timp.

Zilele trecute vorbeam cu cineva care tocmai suferise un atac de panică cu aproximativ 2 zile înainte. Știa că m-am confruntat și eu cu așa ceva în trecut și mă întreba dacă e normal să-i mai fie frică și acum, după două zile. I-am răspus tare și răspicat „DA, e normal!” pentru că e un șoc. În plus, adrenalina secretată în urma unui atac de panică nu trece cu una cu două, mai ales dacă nu o ajuți să se metabolizeze.

Din păcate, nu e ceva care trece imediat, uneori e nevoie de repetiție, de pași treptați pe care să-i parcurgi pentru a te convinge progresiv că poți face față.

Când ai o frică nejustificată, înseamnă că ai niște cogniții (gânduri) iraționale care apar când te expui situației fobogene (în care resimți frica). Ei bine, acestea nu se înlocuiesc cu cogniții raționale, gânduri echilibrate, cu una cu două. Nu merge cu pocnitul din degete, deși sunt unele tehnici care te pot ajuta foarte mult, nimic nu te va schimba total, într-o secundă.

Așadar, de ce ai nevoie de răbdare?

Pentru a nu-ți crea așteptări nerealiste.

Așteptările prea ridicate tind să nu fie atinse de multe ori, iar acest lucru duce la dezamăgiri, stări depresive și un sentiment de descurajare. Crede-mă, dacă ai probleme cu frica, nu mai vrei să ai și probleme depresive.

Răbdarea te ajută să conștientizezi că schimbarea profundă necesită timp.

Pentru a rezista mai mult.

Când ești pe punctul de învingere a unei frici, te poți simți copleșit de senzațiile fiziologice și psihologice pe care aceasta le declanșează. Atunci e punctul în care nu trebuie să dai înapoi, numai dacă simți că-ți pierzi controlul.

O să spun într-un articol viitor de ce e important să nu dai înapoi odată ce ți-ai propus să-ți învingi o teamă și ai trecut la acțiune.

Pentru a fi perseverent.

După cum am mai spus, învingerea fricii e un proces de învățare care necesită timp și, uneori, un număr ridicat de repetări și confruntări cu situația până ce elimini frica.

Răbdarea, e o formă de perseverență, deoarece ea te ajută să ai încredere în reușită, să continui, chiar dacă feedback-ul pe care-l ai nu e îmbucurător.

Așadar, „cu răbdarea treci și marea”!

Tu cum procedezi ca să ai mai multă răbdare?

Pe curând,

Cristi Pavel

Aboneaza-te prin mail

si primesti ghidul gratuit - Cum controlezi orice frica intensa sau emotii puternice - 3 metode prin care sa reduci din senzatiile neplacute:

Dacă simţi că ai orice fel de completare sau vrei să-mi spui ceva, lasă-mi un comment mai jos sau trimite-mi un mail la: cristi@scapadefrica.ro

Sursa foto

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...