3 pași pentru mai mult confort atunci când vorbești în public

Ți-e frică să vorbești în public, dar ai ales. Ai ales să ții o prezentare. Ai ales să vorbești în fața la peste 100 de oameni sau mai mult, sau mai puțin. Nu contează.

I-ai spus persoanei care ți-a făcut propunerea „da, vreau să fac asta”, dar după ce ai spus, ți-au apărut gânduri „oare am ales bine? oare e decizia corectă? oare nu e prea mult? oare nu sunt prea ocupat în această perioadă? oare voi face față lucrurilor care vor urma? dacă iese urât? dacă vor râde de mine? dacă mi se va face rău și voi leșina? dacă tensiunea va fi prea mare și voi face pe mine? dacă nu voi mai putea sta în picioare atâta timp? dacă-mi vor pune întrebări incomode? dacă nu voi pronunța corect? dacă nu voi fi coerent? dacă-mi voi uita tot ceea ce am de zis? dacă-mi va tremura vocea? dacă? dacă? dacă?”

frica de vorbit in public

La naiba cu toți acești „dacă”. Hai să lăsăm lucrurile să curgă de la sine. Hai să încercăm. Hai să vedem cum ne vom descurca. Dacă nu acum, atunci când?

Dar mi-e frică. Mi-e frică că poate nu mă voi descurca și mă voi face de rușine. Mi-e frica de faptul că poate înainte cu o noapte nici n-o să pot dormi. Mă îngrijorez că poate nu voi putea mânca nimic toată ziua înainte de prezentare. Dar „trebuie să o fac”, pentru că am ales asta și am spus-o și celorlalți.

Se aproprie ziua „cea mare”, ziua în care vei vorbi în public. Se întâmplă două lucruri contrare în tine. Primul, construiești tot mai multă tensiune în tine pentru că știi că va urma „confrutarea cu publicul”, al doilea, eliberezi tot mai multă tensiune pentru că te împaci cu ideea că „va trece cât mai curând acest stres”.

Lucrurile se desfășoară mai rapid decât îți vine să crezi și ajungi acolo. Ai emoții puternice. Înainte de a intra în scenă, ai impresia că ești puțin pe altă lume, ești atât de amețit de la emoții încât tot ce faci ies doar stângăcii. Dar e ok, lucrurile oricum curg și trec.

De ce atâta tensiune?

Pentru că ai impresia că ceea ce faci e „mare lucru” și nu ceva obișnuit.

Pentru că nu faci asta în fiecare zi, și e o ieșire din zona ta de confort.

Pentru că ai tendința de a face din țânțar-armăsar. (nu ești neaparat de vină, pentru că foarte probabil faci acest lucru inconștient)

Pentru că tu crezi că nu ești suficient de puternic sau de competent ca alții care nu au experiență în astfel de situații.

Soluții propuse?

– oamenii regretă lucrurile care nu le fac, nu pe cele care le fac

Așa că fă ceea ce ți-ai propus, chiar dacă ți-e frică de ai impresia că vei face pe tine.

– lucrurile nu trebuie să fie așa cum îți dorești tu să fie

Nimic nu trebuie cu necesitate. Când renunțăm să mai tragem cu dinții ca viața să fie exact cum ne-o imaginăm și când începem să o acceptăm mai mult așa cum este, atunci suntem mai relaxați și mai mulțumiți.

Asta nu înseamnă să nu faci tot ceea ce ține de tine ca lucrurile să fie cum îți dorești, ci să accepți ca lucrurile să nu fie EXACT așa cum îți dorești și că nimic nu „trebuie”.

– o mare parte din realitate e doar în mintea ta

De ce ție ți-e frică și altuia nu?

Pentru că tu vezi lucrurile ca grave, tensionate, exterm de importante, deosebite, nemaiîntâlnite, foarte solicitante.

Altuia nu-i e frică pentru că vede lucrurile ca obișnuite, normale, cu nimic deosebite, firești.

Începe să vezi și tu lucrurile firești, obișnuite și te vei relaxa.

Multă baftă!

Cristi Pavel

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...