Apreciezi pe cine trebuie?

Știu că ești obișnuit cu articole de la mine în care îți spun pe pași, ce să faci pentru a obține ceva. De cele mai multe ori sunt păreri personale, păreri bazate pe experiență dar și pe ceea ce am citit în diferite texte, validate sau nevalidate științific.

rasarit

Orice citești, mai ales de la mine, te rog să nu iei ca adevăr absolut ci să-l dezbați critic, să te întrebi oare de ce e așa și nu altfel. Bun.

Azi vreau să schimb puțin foaia și să vin cu un articol mai diferit, un articol mai aproape de suflet și mai departe de siguranța și răceala științifică.

Un articol care se referă la oameni și la relații. De multe ori nu suntem recunoscători pentru ceea ce avem sau de multe ori tratăm greșit oamenii sau cel puțin nedrept. Facem asta poate din cauză că-i înțelegem greșit sau pur și simplu nu-i înțelegem.

Sunt oameni care-ți arată doar masca și-i vorbești doar de bine și sunt oameni care se „dezbracă” de măști, îți arată și frumosul și perfectibilul din ei și-i tratezi cu mai puțin respect. De ce?

Zicem de niște oameni că sunt „minunați”, „fermecători” doar din interacțiuni scurte în care vedem doar părțile care au grijă să ni le arate, iar de cei care au stat lângă noi și la bine, și la rău, care nu au plecat la prima adiere de vânt neprielnică nu zicem nimic sau doar puțin.

Mă întreb de ce suntem așa de orbi uneori?

De ce pierdem din vedere valoarea lecțiilor venite din bucurie și suferință și ne uităm doar la momentele în care ne „simtem” bine.

De ce nu apreciem pe cine trebuie?

De ce adesea apreciem oamenii care ne aduc în „feeling better” și nu pe cei care ne conduc spre „getting better”.

Îi apreciem, dar adesea îi apreciem după ce aceștia pleacă sau când sunt departe de noi (fie fizic, fie emoțional).

De ce nu vedem ca fiind mai frumoși pe cei care-s curajoși și-și dau masca jos? De ce-i vedem doar pe cei cu care interacționăm superficial și lucrurile ies bine că na… n-au avut când să iasă rău.

Incomparabil mai frumos e un om care-și arată întrega persoana, nu doar părțile care vrea să le arate.

Oamenii întregi/minunați, sunt cei care fac sacrificii și te acceptă, care stau lângă tine chiar dacă-i enervezi la culme, nu cei care doar te fac să te simți bine pe moment și apoi dispar rapid când ceva nu le convine.

Nu ne dăm seama cum unii ne învață mult mai multe și contribuie cu mult mai mult bine făcându-ne și să zâmbim și să plângem. Ne învață mult mai multe decât cei care doar te fac să zâmbești, fără să te supere vreodată.

Unii oameni, lasă amprenta lor asupra ta prin anumite trăiri. Alții, pe lângă aceste trăiri, îți lasă și lecții ce nu te ating doar pe deasupra, ci lecții ce-ți zdruncină identitatea.

Pe scurt: sunt oameni care te ajută să te simți mai bine (feeling better) și sunt oameni care pe lângă asta te facă să devii mai dezvoltat (getting better). Vezi pe cine apreciezi mai mult și de ce anume te lași orbit.

Orice câștig presupune costuri, dacă nu sunt costuri, eforturi, arderi pe care le-ai trăit, probabil că acel câștig a fost nesemnificativ.

Acest articol îl dedic în semn de apreciere și recunoștință persoanei de la care am învățat în 8 luni mai mult decât în 4 ani. 

Mulțumesc,

Cristi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...