Blocajul in rezolvarea problemelor: atitudinea mioritica

atitudinea mioritica

În aticolul de astăzi, vreau să-ți povestesc despre o atitudine pe care am observat-o sistematic la persoanele care au diferite probleme pe care nu le depășesc.

Am observat-o în situații de muncă, am observat-o la mine, am observat-o la cei din jurul meu.

E acea situație în care o persoană tot repetă că nu se poate, nu se poate, nu merge, alții sunt de vină.

Ce se întâmplă aici, de fapt, are loc o așa numită atribuire externă. Adică, dăm responsabilitatea și puterea factorilor externi iar noi ne percepem ca fiind pasivi, în așteptarea rezolvării problemei.

Din păcate, sau din fericire, lucrurile nu stau chiar așa. Orice eveniment e cauzat de un anumit set de factori. O partea o controlăm noi, o parte nu o controlăm.

Oricum nu controlăm totul, doar anumite bucăți din realitate. Ce se întâmplă dacă, dăm vina pe ceea ce ține de exterior: pe alte persoane, pe sistem, pe situația economică, pe limitele care ne sunt impuse, pe context?

Ne concentrăm pe ceea ce nu putem controla.

Ce se întâmplă dacă ne orientăm spre ceea ce putem controla?

Abia atunci putem exercita influența noastră, parțială, cum este ea.

Așadar, renunță la a fi „mioritic”, ca să o citez pe o colegă care m-a inspirat să scriu acest articol. Nu mai fi o oaie care să dea vina pe turmă, să lase rapid capul jos, și să abandoneze. Nu arunca din mâini singurele frâie prin care poți controla ceva.

Fii conștient când apare această atitudine, în care te surprinzi că spui: altcineva e de vină, dar nu se poate, dar eu nu pot, dar sigur s-o dau în bară, etc. E atitudinea prin care îți tai singur șansele de a rezolva.

Încearcă, în schimb să-ți repeți în acele momente: ok, hai să văd ce soluție ar putea să apară. Și dă-ți voie să te gândești la soluții.

Pe scurt, nu alege să gândești ca o oaie, gândește ca un lup înfometat.

Toate cele bune,

Cristi Pavel

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...