Cand merita sa-ti infrunti frica?

 

Salut

Articolul prezent are rolul de a te ajuta să alegi în mod rațional care frici să încerci să le înfrunți și care nu.

Odată ce începi încetul cu încetul să te confrunți cu anumite temeri, să depășești anumite blocaje, vei vedea că o să te simți mai liber, mai puternic, iar acest fapt este o recompensă care va duce la întărirea comportamentului tău de „învingere a fricii”, adică te va face să-ți dorești mai mult să recurgi la acel comportament.

Senzația pe care o simt imediat după ce mi-am învins o frică e una deosebită pentru mine, mă simt liber, mă simt puternic, mă simt încrezător și știu că pot mai mult, că am urcat o treaptă în dezvoltarea mea personală.

Această senzație minunată mă face să-mi doresc tot mai mult să-mi înving fricile.

Dar acest proces de confruntare mă expune uneori la niște riscuri și îmi consumă resurse (emoționale în special).

Întrebarea firească care apare e: cum îmi dau seama dacă se merită să-mi înfrunt o frică sau nu?

Te gândești la costuri și beneficii, mai corect, pui în balanță riscurile și câștigurile.

Dacă riscurile sunt mari și câștigurile sunt mici, îți recomand să nu te avânți fără rost.

Un exemplu ar fi să-ți învingi frica de a sări din tren înainte ca acesta să oprească sau să mergi la un boxer profesionist pe stradă și să începi să-i dai pumni. În ambele situații riști să ieși puțin cam șifonat iar câștigul să fie prea mic.

Da, ți-ar arătat că ți-ai putut învinge aceste două frici, dar ce rost are acest lucru dacă ți-ar rupt picioarele (într-un caz fericit) sărind din tren, sau ai luat bătaie bine dar fără rost din partea pugilistului.

Dacă riscurile sunt mici și câștigurile tind să fie mari, dă-i bice!

Dacă faci o escaladare a unei stânci alături de o echipă de profesioniști, riscurile sunt relativ mici, deși ele există, dar câștigurile sunt mari pentru că în escaladare tu ești cel care controlează înaintarea și e o interacțiune directă între emoțiile pe care le simți și modul în care alegi să răspunzi la ele.

Bineînțeles, riști să se întâmple un accident și să mori, dar riscurile acestea sunt relativ mici dacă respecți normele de siguranță iar câștigurile pot fi foarte înseamnate.

De multe ori se poate ca situația să arate astfel „riscuri mari, câștiguri mari”, dar înainte de a te aventura, evaluează bine ambele părți, atât riscurile, cât și câștigurile.

Așadar, ce vrea să-ți transmită acest articol? să evaluezi rațional care frici merită confruntate și care nu. De ce? Pentru a câștiga de pe urma înfruntării și nu a pierde.

Ca un exercițiu pentru a evalua rațional fricile care merită înfruntate și care nu, spune-mi 2 situații, una în care se merită și de ce, alta în care nu se merită și de ce, într-un comment mai jos.

Pe curând,

Cristi Pavel

Aboneaza-te prin mail

si primesti ghidul gratuit - Cum controlezi orice frica intensa sau emotii puternice - 3 metode prin care sa reduci din senzatiile neplacute:

Dacă simţi că ai orice fel de completare sau vrei să-mi spui ceva, lasă-mi un comment mai jos sau trimite-mi un mail la: cristi@scapadefrica.ro

Autor foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...