Care e diferenta dintre frica si anxietate?

Salut

Dacă e vorba de frică, atunci cu siguranță marea majoritate dintre noi a auzit de frica și de anxietate.

Am crezut și eu multă vreme că e același lucru, dar totuși există o diferență.

Mai jos o să enumăr caracteristicile fiecareia, printre care și cele care le disting:

Frica

  • are un obiect clar de care este legată teama noastră
  • știm exact că ne e teamă de cineva sau de ceva anume
  • exemple: frica de apă, frica de înălțime, frica de păianjeni

Anxietatea

  • nu are un obiect clar de care să fie legată teama noastră
  • e o stare de tensiune, agitație, teamă dar fără să știm exact care e cauza care ne declanșează emoția resimțită
  • exemple: anxietate fobică (dacă apare într-o situație specifică și începem să evităm situația, cum ar fi teama de dentist și începem să evităm frecventarea cabinetului), anxietate anticipativă (atunci când apar îngrijorări în funcție de ceea ce s-ar putea întâmpla)

Cum diferă anxietatea de îngrijorările obișnuite?

Anxietatea e mai intensă, cuprinde gânduri ce sunt sau cel puțin tind să fie iraționale și se poate dezvolta într-un atac de panică.

Deci, când ți-e frică – ți-e frică de ceva/cineva anume/concret, când ai stări anxioase – nu știi exact de ce ți-e teamă, dar simți o stare de tensiune și confuzie.

Important să conștientizezi ce frici și stări de anxietate ai pentru a identifica contextele în care apar, dar mai important, gândurile care duc la declanșarea lor.

Dacă le observi, vei vedea că în mare măsură gândurile sunt nerealiste și fataliste, vizează scenariul cel mai negru posibil, fapt ce-ți declanșează schimbări la nivel fiziologic (accelerarea pulsului, hiperventilație, transpirații, amețeli, etc.), comportmanental (tinzi să eviți situația și să nu faci nimic din ceea ce ar „trebui”) dar și psihologic (senzația de groază).

Te rog sa-mi raspunzi printr-un comment mai jos, in care domeniu al vieții tale identifici cele mai multe frici sau stări anxioase? (te va ajuta să conștientizezi unde trebuie să lucrezi puțin)

Pe curând,

Cristi Pavel

Aboneaza-te prin mail

si primesti ghidul gratuit - Cum controlezi orice frica intensa sau emotii puternice - 3 metode prin care sa reduci din senzatiile neplacute:

Dacă simţi că ai orice fel de completare sau vrei să-mi spui ceva, lasă-mi un comment mai jos sau trimite-mi un mail la: cristi@castigatimp.com

Autor foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...