Ce credinta iti poate omori relatiile

Să zicem că esti o persoana care vrea să facă multe în această viață. Vrea să atingă obiective, să crească pe planul carierei și să simtă că a făcut ceva în timpul petrecut aici, să simtă că a lăsat ceva în urmă și că într-adevăr a avut realizările pe care și le-a propus.

timp pentru familie

O persoană care se gândește să facă astfel de lucruri știe că trebuie să muncească mult. E foarte conștientă de faptul că timpul se scurge, secundă cu secundă, că e nevoie să se țină de treabă zilnic. Știe foarte clar că „nu există timp pentru toate” și că sunt multe cereri la care trebuie să răspundă cu „nu”.

Când ești foarte ocupat și aglomerat, ai impresia că toate sunt prioritare și urgente. Mai ales lucrurile asupra cărora nu prea ai control 100% sau care au un deadline foarte strâns. Situațiile în care poți alege să spui „azi nu” parcă nu mai sunt atât de importante.

Dar întrebarea mea este: de când ceva urgent înseamnă în același timp și important?

Poate nu e urgent să faci sport azi, că ai 5 întâlniri de muncă. Poate nu e urgent azi să te vezi cu acel prieten că sunt câteva ore în care poți citi pentru proiectul de săptămâna viitoare. Poate că nu e urgent.

Dar, nu e și important?

Părerea mea este următoarea: credința care îți poate omorî relațiile este aceea că „va fi un timp cândva și pentru ele, nu trebuie să mă ocup de acum”.

„Voi avea timp de copii atunci când sunt mai stabil pe partea financiară”

„Voi avea timp de prieteni după ce-mi ating aceste obiective de carieră, până atunci doar muncesc”.

„Mă voi ocupa și de relația de cuplu, dar întâi să mă ocup de alte planuri”.

Ce faci tu de fapt aici? EVIȚI! Asta faci, eviți!

Sigur, sunt perioade în care e necesar să prioritizezi, pot fi luni de zile în care să fii concentrat pe anumite aspecte ale vieții. Dar recomandarea mea este să nu separi domeniile din viață pe perioade de timp: în acești ani mă voi ocupa de carieră, în anii următori mă voi ocupa de familie. Nu, ocupă-te în paralel.

De ce? Pentru că e nevoie de anumite abilități pentru a face față tuturor provocărilor prin care treci. Dacă nu te expui acestor situații, nu ai cum să-ți dezvoți strategiile și instrumentele necesare prin care să te descurci pe toate domeniile vieții. Da, vei fi mai performant în anumite domenii, dar vei acumula handicapuri date de lipsa de experiențe în altele.

Să nu crezi că dacă se rezolvă ceva pe un plan al vieții, automat totul va merge strună pe celelalte. Nu, fiecare plan al vieții (carieră, relații, sănătate) are anumite provocări. Dacă îl neglijezi și nu te ocupi de ele, nu ai cum să îți dezvolți abilități de a face față și automat ele vor rămâne acolo.

Să crezi că vei avea timp pentru familie și pentru copiii, când tu nu îi acorzi timp unui prieten să stai 10 minute la povești cu el după masă e ceva nerealist, părerea mea. Abilitățile se dezvoltă prin exersare, nu prin evitare.

Credința care cred eu că îți poate omorî relațiile e următoarea „Voi avea timp de ele altădată, acum am alte priorități, altele sunt mult mai importante ”.

Dacă percepi relațiile ca un obstacol în a atinge ceea ce îți dorești pe celelalte planuri, această credință ți le poate sabota. Iar, după cum arată acest studiu, relațiile sunt printre cele mai importante elemente care fac oamenii să fie fericiți pe termen lung și mulțumiți de viața lor.

De ce evităm? Evităm din frică, frica de a pierde ceva. Grijă așadar atunci când începem să evităm anumite aspecte ale vieții. Frica aceasta ne poate ține pe loc. Hai s-o confruntăm!

„Avem timp pentru toate” (Octavian Paler). Eu aș adăuga „… dacă ne facem.”

Dacă ți-a plăcut, dă-i un share!

Mulțumesc!

Cristi

Sursa foto

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...