Ce e increderea in sine si la ce ne ajuta?

Salutare

Scriu acest articol pentru cei care cred că se regăsesc în situaţii în care ar vrea să facă lucruri, dar pur şi simplu nu se pot porni. Sunt situaţii când ştii ce ai de făcut, ştii ce să faci la fiecare pas, eşti motivat şi-ţi doreşti enorm de mult să faci, dar totuşi, ceva parcă te opreşte.

incredere in sine

Vrei să spui ceva la un curs sau la o şedinţa, însă ceva parcă te opreşte, parcă ceva îţi spune că nu eşti suficient de pregătit. Parcă ar fi nevoie de mai mult timp sau parcă te gândeşti că trebuie să ştii mai multe sau să ai mai multă experienţă.
Ce crezi că-ţi lipseşte? Încrederea în sine?

Încrederea în sine poate avea un impact foarte mare asupra comportamentului nostru, dar şi asupra emoţiilor sau motivaţiei, spune Albert Bandura, poate cel mai notabil cercetător din domeniu. În literatură ştiinţifică, şi în limbajul de specialitate psihologic, încrederea în sine poartă numele de autoeficacitate.

Cercetările arată că nu prea există o încredere în sine generală, adică am avea încredere că putem să ne descurcăm în absolut orice domeniu. Încrederea în sine, sub numele de autoeficacitate este mai degrabă o credinţă asupra capacităţii de a face ceva specific.

De exemplu, pot să cred că pot conduce foarte bine o maşină şi să am încredere în mine, dar să nu am aceeaşi încredere când mă urc la bordul unui avion. Depinde mult de experienţele anterioare, dar despre asta voi vorbi într-un articol viitor.

Aşadar, ce e încrederea în sine?

E o credinţă, un gând (şi nu o emoţie), care se referă la o aproximare a ceea ce putem face şi a ceea ce nu putem face.

La ce ne ajută?

Pentru a vedea la ce ne ajută, îţi propun să vedem comparativ care sunt efectele asupra comportamentului la persoanele care au încredere în sine crescută într-un domeniu şi la persoanele care au încredere în sine scăzută.

Cei cu încredere în sine crescută:

 • privesc situaţiile şi sarcinile dificile că pe nişte provocări şi nu că pe nişte obstacole
 • îşi setează obiective îndrăzneţe
 • persistă mai mult în faţă greutăţilor şi renunţă mai greu
  se refac mai uşor după un eşec
 • văd cauza eşecului în faptul că nu au investit suficient efort sau au ales o modalitate nepotrivită (adică în lucruri modificabile şi în controlul lor)
 • ajung să aibă interes activitatea în sine

Cei cu încredere în sine scăzută:

 • se feresc de sarcinile dificile pentru ca le percep ca pe niște amenințări la adresa propriei persoane
 • își setează scopuri mai puțin îndrăznețe sau provocatoare
 • se demoralizează ușor în fața eșecului
 • renunță mai rapid în fața greutăților
 • se blochează în obstacole și sunt mai puțin orientați spre soluții (se gândesc mai mult la cât de greu este să obțină ceea ce vor și mai puțin la ce să facă pentru a face față acestor probleme)

Scrie-mi într-un comment în care din criteriile pe care le-am enumerat pentru încrederea în sine ridicată sau scăzută te regăsești pentru a știi la care să lucrezi.

Pe curând,

Cristi Pavel

Referințe bibliografice: Bandura, A. (1994). Self-efficacy. In V. S. Ramachaudran (Ed.), Encyclopedia of human behavior (Vol. 4, pp. 71-81). New York: Academic Press. (Reprinted in H. Friedman [Ed.], Encyclopedia of mental health. San Diego: Academic Press, 1998).

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...