Ce poti face cand relatiile nu sunt asa cum iti doresti

Salutare

În ultima perioadă am avut ocazia să vorbesc cu foarte mulți oameni, despre orice, de la păreri legate de mașini la chestiuni legate de relații.

armonie

 

Am observat atunci când subiectul aluneca înspre zona „relațiilor personale”, un pattern, un tipar care era foarte bine definit. Mai mult, acest tipar l-am văzut și la mine, din nefericire, dar trebuie să recunosc.

Sunt multe probleme în orice relație, e o normalitate. Este, pentru că fiecare am crescut în contexte diferite și ni s-au „format”/„transmis” nevoi diferite de relaționare.

Mie-mi place să-mi faci surprize, mie-mi place să-mi gătești, mie-mi place să glumești cu mine, etc. Atâtea persoane, atâtea nevoi și combinații de nevoi diferite. E în regulă, o parte din frumusețe, dar și din supraviețuirea noastră ca specie în acest fapt stă: în diversitatea nevoilor.

Cum ar fi să ne dorim cu toții exact exact același lucru? Nu ar fi o competiție prea mare?

După cum am scris mai sus, am observat ceva la mine și apoi povestind cu ceilalți, și la ei.

Am observat că nicio tehnică, nicio strategie și nicio „regulă” de bună funcționare în relații nu avea efect atunci când nu-mi asumam responsabilitatea personală. Atunci când dădeam vina pe celălalt și mă concentram pe ce poate el să schimbe și nu pe ce pot eu să schimb.

Practic, fără să vrem, fugim astfel de responsabilitate atunci când ne gândim la ce „trebuie” celălalt să facă și nu la ce putem noi să facem.

Mi-am propus, ca de acum înainte să încerc în toate relațiile să mă concentrez mai mult pe ceea ce pot face, și nu pe ceea ce aș vrea alții să facă. Eu voi trage cu dinții să fac să iasă lucrurile bine de partea mea și la celălalt, dacă iese e bine, dacă nu, nu-mi place dar tolerez situația și fac tot ce ține de mine ca să îndrept lucrurile.

Am avut și mai multe rezultate:

  • certuri mai puține
  • mai puțină furie
  • mai multă plăcere și confort în relaționare
  • mai multă înțelegere față de celălalt
  • m-am purtat mai prietenos
  • lista mai poate continua

Acesta e un angajament pe care-l iau față de mine. Te încurajez să-l rumegi puțin și să-l testezi. Încearcă o perioadă, cât consideri, să nu te mai concentrezi pe ceea ce face celălalt ci să-ți muți atenția strict pe ceea ce poți face tu.

Nu e așa ușor, necesită efort și inhibiție, control al impulsului, dar pentru mine a dat rezultate. Testează și tu și s-ar putea să ai o parte din beneficiile care mie încep tot mai mult să mi se arate.

Zi frumoasă!

Cristi

Sursa foto

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...