Ce să faci ca să fii bun în orice fel de relații

Nu contează ce fel de relații vrei, fie că sunt de prietenie, fie că sunt de cuplu sau parteneriate profesionale, toată viața te vei lovi de ele.

Exceptând situația în care alegi să devii pustnic, relațiile cu cei din jur sunt foarte importante.

relatii bune

Sunt dovezi din studii care arată că persoanele care se bucură de un suport social solid, care sunt înconjurate de alții care-i susțin, sunt mai sănătoase.

Este chiar un TED Talk, care mie îmi place foarte mult și în care vorbitorul spune că nicio companie de succes nu a fost deschisă de o singură persoană. (acesta e TED Talk-ul)

Nu în ultimul rând, e vorba despre starea ta de bine, de cât de mult îți place viața și cât de mulțumit ești de ceea ce ai.

Una e când intri în agenda telefonului și suni de la un capăt la altul ca să organizezi o ieșire cu câțiva oameni, și alta e când ești nevoit să „refuzi” 2-3 cereri de „ieșit” din parte altora pe săptămână.

Una e când de ziua ta oamenii doar îți scriu „la mulți ani” (fără semnul exclamării) pe facebook și alta e când prietenii îți fac o surpriză de ziua ta sau îți murdăresc covorul (e un semn bun 😀 ).

Bănuiesc că îți place să auzi de la cei din jur oferte de oportunități pentru dezvoltare și trăire de noi experiențe. Asum că-ți place să mergi la locul de muncă/școală/facultate, iar toți cei din jur să te salute și să-ți zâmbească, unii să mai inițieze dialoguri cu tine. E frumos, e frumos să fii plăcut de cei din jur.

Oamenii populari sunt cei care sunt în relații bune cu majoritatea celor din jur.

Nu mă înțelege greșit, nu îți recomand ca de acum înainte să faci doar pe placul altora și să uiți de tine, pentru că atunci când urmărești să mulțumești pe toată lumea, riști foarte mult să te nemulțumești pe tine.

E vorba de echilibru. O filosofie a echilibrului pe care mă lupt să o trăiesc și pe care muncesc să o promovez, în tot ceea ce fac.

Acum, o să-ți dau niște „puncte de bifat” pentru a te bucura de avantajele pe care le-am enumerat în anumite situații descrise mai sus.

Nu e o listă creată de mine, e o listă creată de psihologul și psihometricianul american Robert Sternberg, cel care a elaborat una din teoriile moderne ale inteligenței.

Acesta spune că persoanele care au un comportament adaptativ în relațiile cu cei din jur, fac următoarele lucruri:

  • nu întârzie la întâlniri – arată respect pentru timpul celor din jur
  • gândesc înainte de a vorbi – nu sunt impulsivi
  • acceptă oamenii așa cum sunt – nu încearcă să-i schimbe
  • recunosc greșelile – pe care le fac
  • au o conștiință socială – „înțeleg” în mare cam cum stau treburile
  • sunt atenți la nevoile celorlalți – dacă văd o persoană că nu are chef de companie, o lasă în pace

Poate sunt lucruri de simț comun, dar nu contează. Contează să le aplici pe termen lung, dacă vrei anumite rezultate.

Dacă ți-a plăcut articolul, te rog să-l dai mai departe:

Pe curând,

Cristi Pavel

P. S. Următorul articol o să fie o „revelație de-a mea”, completată de viziunea prietenei mele despre cum să ai relații de bune de orice fel.

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...