Ce sa faci cand nu ai bani de psiholog?

Salutare

Primesc multe mailuri în ultima vreme în care oamenii îmi cer ajutorul. Le spun tot ce știu mai bine, de fiecare dată și răspund la absolut fiecare mail pe care-l primesc (chiar dacă uneori răspund mai târziu). Cu toate acestea, dialogul nostru prin e-mail nu poate înlocui o intervenție psihologică într-un cabinet.

biblioterapie

Eu pot da anumite perspective și ghidaje generale de urmat, însă știu (inclusiv din propria experiență) că cel mai bine e să meargă omul la cabinet, să discute liber toate problemele și să beneficieze de intervenție acolo.

O problemă pe care oamenii care mă citesc și îmi scriu este aceea că: nu au bani de psiholog sau că nu găsesc unde să meargă. (cel puțin pentru frică, le recomand o platformă profesionistă care face consiliere online)

Dar problema că nu au bani de psiholog se întâlnește frecvent. E neplăcut, însă hai să nu ne dăm bătuți și să căutăm soluții.

Așadar, ce îți propun eu să faci dacă nu ai bani de psiholog:

1) Du-te oricum la o primă ședință, deoarece acolo se investighează problemele și nu toți iau bani pentru asta (poți întreba dinainte)

Dacă mergi la prima ședință, psihologul își poate face o imagine de ansamblu. Poate vedea, în mare, care sunt problemele. Sigur, de obicei intervenția începe abia în a 3-a ședință, după ce s-au investigat și aplicat toate procedurile de investigare. Însă, din prima ședință o imagine de ansamblu ar fi un minim minim suficient.

Vezi acolo cât costă intervenția: dacă îți permiți să achiți ședințele, dă-i să meargă! Dacă nu, pasul 2…

2) Întreabă psihologul ce cărți îți poate recomanda pentru a te sprijini în rezolvarea problemelor tale

Nu te teme să întrebi acest lucru. Din punctul meu de vedere nu există întrebări nepotrivite, doar răspunsuri. Cere-i cărțile pe care ți le recomandă pentru un posibil ghid de rezolvare a problemelor cu care te confrunți.

E cel mai bine astfel. De ce? Psihologul a investigat situația ta și știe ce probleme ai. În plus, el e o persoană care a trecut printr-o formare în acest domeniu. Acest lucru presupune că știe cam ce informații te-ar ajuta, ce anume ar funcționa, și că se bazează pe chestiuni verificate de cercetări, deci cu șanse foarte ridicate să funcționeze. (nu e o garanție că așa stau lucrurile, dar șansele sunt mai ridicate)

3) Citește acele cărți și aplică ce te învață în ele

Brewster (în 2008) spunea că în Grecia Antică, la intrarea în biblioteci se regăsea mesajul „Medicament pentru suflet”, ceea ce înseamnă că efectele benefice se cunoșteau încă de pe atunci.

Hai să vedem ce spun cercetările – te ajută să citești cărți ca să-ți rezolvi problemele psihologice?

Riordan și Wilson (într-un articol științific din 1989), spun că 60% dintre terapeuți folosesc biblioterapia (adică, a recomanda cărți pentru a ajuta în rezolvarea problemelor psihologice). Tot ei spun că un psiholog, cu cât e mai experimentat, cu atât e mai probabil să recomande ȘI cărți de citit pentru rezolvarea problemelor psihologice.

Biblioterapia, e un instrument folosit pentru a completa sau a ajuta intervenția psihologică. E puțin probabil să spunem că poate înlocui o intervenție psihologică în cabinet, daaar, poate ajuta.

De ce e bună biblioterapia?

În articolul științific al lui Brewster (2008), aceasta spune că biblioterapia are rolul de a-i arăta omului:

  • că nu e singurul om care are această problemă
  • că există soluții la problemă
  • că există și alte variante de rezolvare decât cele la care, probabil, s-a gândit el
  • ce i-a motivat pe alții să o rezolve
  • că se poate, și să-l încurajeze

Există 2 tipuri mari de cărți pentru biblioterapie:

  1. Cele de tipul „self-help” sau „cum să” – acestea oferă posibile soluții de testat, îi arată omului cum să-și rezolve problema într-o manieră cât mai concretă
  2. Cele de tipul literatură creativă – acestea oferă povești și metafore cu rolul de a da exemple și a trimite mesaje spre individ pentru a-l inspira și încuraja în rezolvarea problemelor psihologice (și nu numai)

Ce cred instituțiile despre aceste 2 tipuri de cărți? Ghidurile NICE (National Institute for Health and Care Excellence) din Regatul Unit, care oferă liniile de intervenție și testarea acestora (să ne arate care funcționează și care nu prea) pentru probleme de sănătate, recomand folosirea cărților de tipul self-help în terapie. Recomandarea e bazată tot pe avantajul costurilor reduse.

Legat de literatura creativă, aceștia spun că nu au date din cercetări care să le arate că funcționează (dar asta nu înseamnă că au date care să le arate că nu funcționează, pur și simplu nu au cercetări pe care să se bazeze aici, atâta tot).

Așadar, dacă nu ai bani de psiholog, cere-i psihologului la care ai vrea să mergi să-ți recomande el niște cărți care s-ar putea să te ajute. Evită să cumperi orice carte după ureche, mai bine întreabă-l, pentru că ai șanse mai mari să-ți recomande ceva de calitate, care chiar să te ajute.

Dacă ai întrebări, nu ezita să-mi scrii!

Pe curând,

Cristi

P.S. Dacă ți-a plăcut articolul și mai ales dacă-l găsești util, te rog să-l dai mai departe printr-un share pe facebook sau să-l recomanzi celor care știi că au nevoie de el.

Referințe bibliografice:

Brewster, L. (2008). Medicine for the soul: Bibliotherapy. Australasian Public Libraries and Information Services21(3), 115.

Riordan, R. J., & Wilson, L. S. (1989). Bibliotherapy: Does it work?. Journal of Counseling & Development67(9), 506-508.

sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...