Ce se intampla daca faci din tantar-armasar

seringa si ac

Salut

Să zicem că trebuie să-ți faci niște analize medicale la sânge.

Trebuie să mergi la o clinică și să-ți extragă sânge din venă (nu știu cum se numește exact procedura, însă bănuiesc că se cheamă „colectare de probe”).

Ok. Există 2 scenarii:

1) Fără dramă

Te gândești că nu e mare lucru, că e doar o înțepătură, că e o procedură care durează destul de puțin și se face destul de des multor oameni.

Nici nu te gândești prea mult la eveniment ci pur și simplu te duci și „trece” repede.

2) Cu dramă

Te gândești că o să-ți fie frică. Te gândești că o să fie foarte solicitant pentru tine din punct de vedere psihic, că o să ți se facă rău, că o să tremuri, că o să doară sau că o să fie extrem de neplăcut.
Toată noaptea îți stă gândul la acel eveniment și-ți creezi o grămadă de scenarii.

Oricum, ce am spus la punctul doi se derulează de la sine în momentul în care EXAGEREZI, FACI DIN ȚÂNȚAR-ARMĂSAR.

Nu mă înțelege greșit, nu te cert și nici nu te învinovățesc. Vreau doar să-ți atrag atenția asupra unor aspecte de care te-ai putea lovi și unde ȚI-AI PUTEA SINGUR REDUCE EMOȚIILE SAU AMPLIFICA.

*** Cum să-ți dai seama când exagerezi sau când faci din țânțar-armăsar:

 • * când privești doar părțile negative ale situației
 • * când crezi că scenariul cel mai urât, e cel mai probabil
 • * când te agiți mai mult decât e cazul
 • * când crezi că lucrurile „sigur” se vor întâmpla într-un mod anume
 • * când crezi că lucrurile „trebuie” să se întâmple exact cum vrei tu

SOLUȚII:

 • * impune-ți să privești și părțile pozitive/neutre ale situației, nu doar cele negative
 • * răspunde-ți la întrebarea: care e probabilitatea ca cel mai urât scenariu posibil să apară?
 • * întreabă-te care ar fi calea de ieșire, cum s-ar putea rezolva lucrurile, în cazul în care cel mai urât scenariu posibil se desfășoară
 • * uită-te la tine și vezi dacă nu te agiți cam mult – îți poți da seama dacă te agiți prea mult uitându-te dacă nu cumva există și alte persoane care trec prin aceeași experiență și NU o dramatizează
 • * să știi că lucrurile nu sunt niciodată 100% sigure, nu există probabilitate 100% în realitate. (Asta am învățat din procedurile de cercetare științifică de la facultate.)
 • * acceptă ca lucrurile să nu fie 100% cum vrei tu

Așadar, încearcă să dramatizezi cât mai puțin lucrurile pentru că: „Oamenii nu sunt afectaţi de ceea ce li se întâmplă, ci de cum înţeleg ei ceea ce li se întâmplă.” – Epitect (înlocuiește „înțeleg” cu interpretează, pentru un sens mai potrivit discuției noastre)

O mare parte din realitate, e DOAR în mintea ta. De aceea, ai control asupra ei. Depinde cum o interpretezi și cum alegi să fie pentru tine – mai solicitantă, mai puțin solicitantă.

Te rog să-mi scrii un comment unde să-mi descrii o situație în care ai cam dramatizat lucrurile mai mult decât era cazul și care au fost urmările.

Cristi Pavel

Autor foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...