Credinta care trebuie sa existe ca sa poti depasi problemele

vasee

Tu crezi că nu există schimbare?

Crezi că oamenii sunt la fel și nu pot fi schimbați?

Crezi că există un „destin prescris” și nu ai ce să faci ca să schimbi asta?

Poate există, poate nu, nu știm cum am putea demonstra nici existența, nici inexistența destinului, e destul de greu.

Eu cred în ceva. Eu cred în schimbare. Eu cred în faptul că schimbarea există și că e singura constantă.

Nu înseamnă că nu există ciclicitate, că lucrurile nu se pot reîntoarce de unde au pornit, nicidecum.

Se vede asta peste tot, alternanța iarnă-vară, ziuă-noapte, moarte-viață.

Schimbarea e peste tot.

Tu crezi în schimbare?

Uite de ce cred eu în schimbare: dacă nu credeam în schimbare, nu reușeam să depășesc problemele cu frica irațională. Probabil că m-aș fi împăcat cu gândul că „asta e” și că trebuie s-o duc astfel, în lanțurile fricii dereglate toată viața. Dar se pare că nu a fost așa, se pare că schimbarea a existant.

De ce e ESENȚIAL să crezi în schimbare?

Pentru că nicio terapie nu prea poate funcționa dacă omul nu vrea. Iar omul care nu crede în schimbare e foarte  probabil să nu vrea.

Schimbarea e peste tot, de aceea e bine să o îmbrățișăm. Ea ne ajută să creștem și să coborâm. Îmi plăcea o metaforă a vieții care asemănă traiul cu o linie care urcă și coboară ca sinusoida.

Dacă nu crezi în schimbare:

  • nu cauți soluții, pentru că, de ce ai face-o? de ce te-ai mai obosi dacă tot nu funcționează nimic?
  • te rigidizezi și intri într-un ciclu de „gânduri inflexibile”, îți înrădăcinezi niște credințe care te obligă să vezi viața doar prin niște ochelari de cal. Pentru sănătatea mintală, gândirea echilibrată și rațională e un element bazal.
  • nu încerci să faci nimic nou, deci nici nu ai șanse mari să obții ceva nou (E logic, dacă nu modifici cauza, nu se va schimba nici efectul)

De ce îți spun toate aceste lucruri? Deoarece credințele au un rol extrem de important, ele, într-o formă sau alta tind să se manifeste în realitate.

Un exemplu concret: dacă tu crezi că nu există schimbare, nu ai de ce să te obosești să faci ceva diferit și… ai șanse mari să nu obții nimic nou (deci credința se confirmă). Însă, dacă tu crezi că există schimbare, chiar dacă nu apare imediat, această credință te va menține motivat să tot mergi înainte și așa ai șanse mari să obții ceva diferit. (deci credința se confirmă)

Nu contează că ești timid, nu contează că ai emoții care te împiedică să gândești cum trebe, nu contează dacă îți transpiră palmele sau tremuri încât ceilați văd. Contează că poți trece peste și contează că există schimbare.

Eu cred în schimbare, dacă nu credeam, nu mă mai oboseam să pornesc această misiune sau să scriu aceste rânduri.

Tu crezi în schimbare, de ce?

Cristi Pavel

Autor foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...