Cum capeți putere folosindu-te doar de ceea ce ai acum

Salut

Îți scriu după o vreme în care am fost plecat în 3 tabere, 2 la munte, una la mare. Pot spune că am fost zeci de ore cu trenul pe drum și am stat în condiții diverse, de la cameră fără curent (așa am ales noi să fie, nu a fost o surpriză), la cameră unde trebuia să „ghicim” modalitatea prin care să avem apă caldă până la hotel de 3 stele.

negativism

Am umblat prin mai multe colțuri ale României: Cluj, Bistrița, Brașov, Constanța. Am urcat la Babe, la Sfinx, am vizitat Castelul Peleș, Pelișor, am fost în Brașov unde am vizitat orașul, Vârful Tâmpa, Turnul Alb, Turnul Negru, am fost în Constanța la Delfinariu, la clădirea Casino-ului, pe faleză, am fost în Costinești (și la epavă), în Mamaia, etc.

Am avut o ieșire de 3 săptămâni, ca în nicio vară de până acum. În toată această călătorie am fost însoțit de prietena mea și am trecut prin o grămadă de experiențe, de la unele minunate, memorabile, la altele în care eram dezamăgiți și bosumflați. Ideea e că am văzut multe locuri din România, am gustat mai multe părți din această țară și am văzut o grămadă de lucruri, atât bune, cât și rele.

În aceste locuri, aproape peste tot, am văzut oameni care au găsit de ce să se plângă. Uneori și eu mă aflam printre aceștia, de la prețuri prea ridicate pentru servicii prea slabe, la prea frig sau prea cald. Iar acest lucru, fără să deschidem televizorul.

La un moment dat am început să mă simt foarte descurajat și lipsit de speranță, simțeam că am moralul scăzut și am devenit irascibil. Parcă vedeam în cei din jur potențiali agresori, gata să sară și să-mi facă ceva rău.

Nu mă înțelege greșit. Trăim într-un loc în care există nu multe, că foarte multe probleme. Însă, dacă ne concentrăm doar pe ceea ce ne lipsește, doar pe ceea ce nu avem sau pe cât de slabi și lipsiți de speranță suntem, ce câștigăm?

O stare de revoltă? Ar fi bine… Dar nu prea văd asta, ci văd resemnare. Pentru că în loc să capeți putere, atunci când îți scade moralul devii încet, lipsit de inițiativă și iei poziția de victimă.

Acum câteva luni, după o discuție cu prietena mea, am decis să fac o mică schimbare în acest sens, așa cum pot. Am deschis o pagină de facebook unde postam poze sau evenimente care arătau că Se întâmplă lucruri bune ȘI în România.

De ce am făcut asta?

Pentru că eu cred că o soluție la mai bine se află în schimbarea mentalității. Eu cred că dacă vedem și părțile frumoase, care îți garantez eu că există, la fel ca cele urâte, ale României, vom trezi o ușoară iubire de țară. Iar eu cred că dacă iubești ceva, nu prea-i poți face rău, cel puțin nu intenționat. Poate din reflex, sau dintr-o emoție de moment, dar nu ceva care să plănuiești. Cred că dacă ne-am uita și la aspectele pozitive ale țării noastre am reuși să o iubim, să o respectăm, să avem mai multă conștiință atunci când luăm decizii ce-i afectează și pe cei din jur (de la a arunca un chiștoc de țigară la a accepta sau nu mită), să devenim mai responsabili și să facem acest loc în care trăim, pentru noi, pentru părinții noștri și pentru copii nostri, un loc mai bun.

E aiurea să ne comparăm cu țări care au fost imperii sute de ani: Spania, Italia, Anglia, Franța, Austria, chiar și Ungaria sau care erau să domine lumea, Germania. E nevoie să ne comparăm cu noi în primul rând, să ne uităm în propria ogradă și să începem să ne facem treaba așa cum știm mai bine, gândindu-ne întotdeauna cum îi va afecta pe cei din jur, în bine, sau în rău și să alegem binele. Pentru că atunci când îi furăm, într-un fel sau altul pe ceilalți, ne furăm pe noi.

Nu neg probleme MARI pe care le are această țară, că ar fi o naivitate. Vreau doar să întreb la ce ne folosește să vedem doar părțile negative, dacă vedem că nu se întâmplă decât o scădere a moralului și atâta tot?

Gata cu discursul cu tentă patriotică, ideea pe care vreau să ți-o transmit este că e normal să-ți scadă energia, dorința de schimbare, puterea de a zâmbi și bucura, atunci când tu te concentrezi preponderent pe aspectele negative ale vieții tale.

Întrebarea cheie acum e următoarea: la ce îți folosește?

La nimic, părerea mea. Îți tai singur craca.

Îți spun sincer că nici eu nu am fost cel mai fericit, în sensul de optimist și cu zâmbetul pe buze, cu moralul ridicat, om în ultima vreme. Am avut momente de nesiguranță, momente în care mă simțeam pierdut sau speriat.

Azi dimineață când m-am trezit mi-am dat seama că am o grămadă de oportunități pe care le pot fructifica dacă lucrez la ele și am decis să fac ceva ca să-mi schimb starea.

Ce am făcut? M-am gândit care e lucrul numărul unu prin care eu mi-am ridicat moralul.

Cea mai simplă metodă de ridicare a moralului, care a funcționat întotdeauna pentru mine: sportul

Când m-am trezit azi dimineață era destul de rece afară, ploua și era acea vreme mohorâtă. Nu prea îmi venea mie să sar de colo colo și să alerg însă mi-am amintit că întotdeauna a funcționat pentru mine.

La fel cum gândurile influențează comportamentul (dacă ești încrezător, încerci mai mult), la fel și comportamentul influențează gândurile (dacă ești plin de energie datorită mișcării, ești și mai încrezător).

Așa că m-am pus pe făcut flotări, genoflexiuni, tracțiuni la bară, etc. Nu am așteptat să se facă vremea frumoasă și nici nu m-am blocat în ceea ce nu am (ex. un abonament la o sală de forță), m-am folosit de ceea ce aveam atunci la îndemână (propriul corp + o bară de tracțiuni) și am trecut la treabă.

Îți garantez că un plus de încredere mi-a adus. După am deschis laptopul, m-am uitat peste sarcinile ce le am de îndeplinit și am trecut la treabă.

A doua metodă de ridicare a moralului: zâmbetul

E vorba de ipoteza feedbackului facial. O teorie care spune că dacă zâmbești, îți vei genera în sens invers niște reacții în creier care te vor ajuta să retrăiești starea specifică zâmbetului, adică cea de fericire.

Corpul influențează mintea la fel cum mintea influențează corpul. Am ales aceste 2 modalități deoarece din experiență personală îți spun că atunci când te simți „căzut”, prima modalitate care funcționează e cea legată de intervenții asupra corpului și abia apoi asupra minții.

Pe scurt: zâmbește forțat, cât de mult poți și cât de mult îți permite contextul în care te afli, pentru a-ți ridica moralul.

A treia modalitate: concentrarea ȘI pe lucrurile pozitive

Dacă te uiți doar la ceea ce îți lipsește, doar la ceea ce te doare sau la cât de dificilă e viața ta, nu te aștepta să fii plin de încredere și să rezolvi problemele; doar observă ce se întâmplă. După părerea mea, făcând acest lucru reușești în primul rând să-ți scazi moralul, energia, dorința de a persevera și mai puțin să aduci o schimbare pozitivă.

Îți recomand ca atunci când ești demoralizat, să recunoști că se întâmplă acest lucru din cauza faptului că te-ai concentrat mai mult pe lucrurile negative și mai puțin pe cele pozitive, și nu neaparat că așa e realitatea.

Nu mă crezi? Uită-te la filmul La vita e bella și o să vezi că se poate să găsești motive pentru a zâmbi și soluții la probleme chiar și-n cele mai dificile situații, dacă ai moralul ridicat.

Nu înseamnă că de acum înainte să devii un naiv care neagă părțile mai puțin plăcute ale vieții sale, pentru că sunt șanse mici să rezolvi problemele astfel. Eu vreau doar să-ți spun ca atunci când ai moralul scăzut, să fii conștient că dacă-l ridici uitându-te și la ceea ce ai, nu doar la ceea ce nu ai, vei avea șanse mai mari să rezolvi problemele.

Pe scurt: ești demoralizat și te lovești de negativism?

1. Întreabă-te: la ce-mi folosește, mă ajută sau mă împiedică să ajung unde-mi doresc?

2. Fă sport (atât cât îți permite condiția fizică și timpul, numai fă ceva)

3. Zâmbește forțat, cel puțin la început, și-ți vei schimba starea.

Tu ce faci ca să-ți ridici moralul? Chiar vreau să cunosc și părerea ta într-un comment mai jos.

Cristi Pavel

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...