Cum poate planificarea sa-ti aduca incredere

cum castigi incredere prin planificare

Erau doi generali, ale aceleiași armate, a unui imperiu glorios.

Dețineau aceeași cantitate de bani, aceleași care de luptă, iar soldații erau înstruiți în același condiții.

Erau egali ca forță, din punct de vedere al „dotărilor” primite de la împărat. Unul dintre aceștia câștiga aproape tot timpul. Celălalt, pierdea aproape tot timpul.

Așa că indignat de diferența majoră între cei doi, împăratul i-a chemat la el la palat. În loc să le pună întrebări, el le-a dat o sarcină pe care să o rezolve într-o săptămână, amândoi. Aceeași sarcină. Ei aveau de planificat o bătălie într-o zonă anume. Zis și făcut.

După o săptămână, le-a cerut din nou să vină la curtea imperială și să prezinte planul de acțiune.

Cel care avea multe victorii „la portofoliu”, avea și multe planuri de acțiune alternative pe lângă cel inițial.   El se gândise la mai multe posibile situații și la abordare mai multor tactici militare în funcție de schimbările care ar putea să apară.

Cel care avea multe înfrângeri „la portofoliu”, avea un singur plan de acțiune și acela, făcut rudimentar. Nu se gândise la posibilele situații neprevăzute care ar putea apărea. El era oarecum orb față de posibilele ofensive ascunde ale dușmanului.

Bun.

Ce putem să învățăm din această poveste?

Prin planificare poți face predicții, iar prin predicții poți „vedea” viitorul, fapt ce-ți permite să te pregătești. Prin faptul că îți poți permite să te pregătești, câștigi un seniment de siguranță și de încredere.

A putea prezice niște rezultate, este o situația care-ți dă un seniment de control și implicit, mai multă încredere.

Nu trebuie să devii un maniac în planificare. Însă să te asiguri că lucrezi din timp pentru un scop de-al tău te ajută să dobândești un sentiment de control. Până la urmă nu controlul real e cel important, ci sentimentul de control, el e cel care te ajută să scapi de frică, să domolești stresul și să câștigi încredere.

Ce poți face?

1. Sparge în bucăți

Fie că te așteaptă BAC-ul sau au o grămadă de proiecte de făcut în sesiune pe care le-ai primit cu 2 săptămâni înainte de sesiune, pentru ca să ai o imagine clară și să ai o idee de unde să începi, ia sargina mare și sparge-o în bucăți.

Dacă e vorba de un proiect de semestru, bucata mare e proiectul. Bucățile ar fi: înțelegerea cerinței, strângerea materialelor, citirea și înțelegerea materialelor, scrierea proiectului, verificarea lui, printare.

Dintr-o dată, acel „mare proiect”, numai e atât de „mare” ci a devenit mai abordabil.

La fel poți face și cu materia pentru BAC, să zicem la română. Te uiți la numărul de teme – bucata mare. Bucățile mici: câte o temă pe săptămână, câte 1 variantă de BAC o dată la 2 zile, etc.

2. Pornește de la final

Această tehnică se regăsește în literatură sub nume de analiza mijloace-scopuri.

E foarte asemănătoare cu tehnica „sparge în bucăți”. Tot ce trebuie făcut este să te uiți la rezultatul final. Iar de acolo, să vii înapoi, să identifici sarcinile pe parcurs până ajungi la cele pe care le poți face începând de acum.

Dacă e vorba de învățatul pentru o materie, te uiți la rezultatul final: 2 cărți și 5 articole științifice. Bun. Acum pornim înapoi, cărție au câte 9 capitole fiecare – îți aloci ca zilnic să citești minim un capitol. Ai 5 articole științifice, sunt mai mult de detaliu, deci le lași mai la urmă după ce ai obținut informațiile esențiale din cărți. Apoi, te apuci de treabă.

3. Observă și modifică

„Planurile care duc la victorie sunt făcute după condițiile câmpului de luptă, dar acest aspect scapă oamenilor de rând. Cu toate că fiecare putem observa asemănarea, numeni nu va înțelege cum am atins victoria”. ~ Sun Tzu (Arta Războiului)

S-ar putea ca să intervină niște schimbări, care nu țin neaparat de tine, și să nu mai funcționeze planul.

Ce faci atunci? Îl modifici! Te adaptezi schimbărilor care apar.

Dacă vezi că înaintezi greu cu parcurgerea materiei pentru examen pentru că ți-ai propus 2 capitole pe zi și nu parcurgi decât unul, păi atunci lucrezi la odihnă, încerci să citești puțin mai repede și să nu te mai cufunzi în toate detaliile și iei notițe mai succint.

Ideea e de flexibilitate.

Acum. Nu trebuie să devii obsedat de planificarea fiecărui minut, pentru că după cum spuneam la punctul 3, s-ar putea să apară multe modificări ce nu țin de tine și va trebui să te adaptezi. E nevoie doar să ai un plan general și să fie adaptabil, după cum avea și generalul victorios din poveste, planuri flexibile.

Care e provocarea care te sperie cel mai tare și unde ai nevoie de un plan? (școală, sesiune, relații, etc.)

Cristi Pavel

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...