Cum reduci stresul cand ai 1000 de lucruri de facut

Te salut,

Mă gândeam zilele trecute la o situație care adesea „mă face” să fiu stresat. Să zic „mă face”, e puțin greșit. Pentru că eu prin modul în care o interpretez devin stresat, situația doar mă predispune.

data-crazy-10-7-14

Mă gândeam că am perioade în care fug aproape încontinuu de la 8 dimineața la 8 seara pentru a rezolva diferite lucruri: obiective ce țin de masterat, obiective ce țin de ONG-ul în care sunt voluntar, obiective ce țin de firma la care lucrez și obiective personale.

Pentru toate acestea e nevoie de energie, iar organismul îmi dă. El menține un nivel ridicat de activare ca să pot face față. Totul e în regulă acum, până în momentul în care în perioadele în care nu alerg spre a atinge ceva să fiu la fel de activat. În acele momente resimt ceea ce adesea se numește „stres”.

Dar nu doar atunci, mai resimt și în situațiile în care am atât de multe de făcut încât mă tot gândesc „am multe de făcut, am multe de făcut, am multe de făcut”, iar acest gând mă tot face să mă agit, să mă impacientez și să declanșez și mai multe reacții de stres.

Problema vine în momentul în care aceste reacții nu mă mai ajută, ci dimpotrivă, mă impiedică să-mi ating obiectivele pentru că:

  • ori îmi dau stări de rău,
  • ori de oboseală,
  • ori nu-mi permit să mă concentrez,
  • ori devin furios,
  • ori mă predispune să grăbesc oamenii din jur,
  • ori mă predispune să fiu închis la minte,
  • ori să fiu puțin agresiv în limbaj și comportament
  • etc.

Aceasta e o caracteristică a persoanelor care au probleme cu anxietatea, sunt puțin mai „obsedate” de a controla lucrurile din jur și adesea resimt tensiune atunci când realitatea din mintea lor nu corespunde cu realitatea din fața lor.

De curând, am găsit o soluție la această problemă: să nu mă mai gândesc „vai cât de multe lucruri am de făcut” sau „offf, dar de ce nu arată cum vreau eu chiar dacă eu fac tot ce ține de mine să fie astfel”… ci să mă gândesc în felul următor:

  • viața, realitatea, sunt niște lucruri extrem de complexe. Nu putem controla decât o parte dintre acestea, iar o parte nu pentru că nu ține de puterea noastră și dacă ține de puterea noastră factorii se pot schimba foarte des. Ce putem face, este să fim cât mai atenți la fiecare din factori, să fim cât mai deschiși spre a-i observa, pentru a putea ține cont de ei și a-i rezolva. Dacă vedem că se schimbă, nu ne ajută să ne gândim „off, de ce se schimbă”, pentru că ei oricum o fac fie că noi vrem, fie că nu. Așa că, atitudinea corectă este, cred, să accepți că realitatea este în continuă schimbare, că sunt atât de multe elemente de context încât nu putem să controlăm totul și să fim deschiși spre a observa cât mai multe date (la fel ca în rezolvarea unei probleme de matematică) pentru a putea vedea cât mai mulți din acești factori și a găsi soluția optimă.

Pe scurt, nu te mai plânge că sunt atât de multe de făcut, nu te mai stresa că nu arată așa cum vrei tu, încearcă să accepți, să observi cât mai bine fiecare aspect al realității ca să o poți înțelege și centrează-te spre a căuta soluții.

Relaxare și eficiență!

Cristi Pavel

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...