Cum sa ai relatii bune fara sa devii un sclav (pentru siguranta)

Există un proverb care spune că o casă rezistă dacă are fundația sănătoasă.

Acest lucru se vede și la piramide, care la bază ocupă o suprafață foarte mare în comparație cu vârful. Baza e foarte solidă pentru ca piramida să poată ajunge la înălțimi mari. Chiar și la zgârie-norii actuali li se construiește o bază extrem de solidă. Sunt piloni care sunt introduși la zeci sau chiar sute de metri sub pământ pentru a asigura o susținere sănătoasă a clădirii.

Se spune că orice clădire pentru a rezista, trebuie să aibă o bază sănătoasă și solidă pe care să se sprijine.

Ei bine, despre asta vreau să vorbesc eu acum, despre un element de bază din viața ta pe care te poți sprijinii.

Acel element se referă la:

  • relația cu familia
  • relația cu prietenii

Dan Buettner a făcut un studiu la nivel global în care a încercat să identifice caracteristicile de bază ale oamenilor foarte longevivi din anumite zone, iar printre acestea se regăsea și faptul că erau activi din punct de vedere social și simțeau faptul că fac parte dintr-o comunitate, că nu sunt singuri. (am mai scris despre acel studiu aici).

De ce e bine să avem o rețea socială bogată, diversificată și relații bune cu prietenii sau familia?

Pentru că familia/prietenii reprezintă baza de care ne putem sprijini atunci când viața ne clatină.

Fie că ai o problemă de sănătate, o problemă în relația de cuplu, sau în carieră, familia sau grupul de prieteni te pot ajuta să te pui mai rapid pe picioare decât ai face-o singur. Ei îți pot oferi suport psihologic sau chiar ajutor efectiv. (ex.: nu ai bani să plătești un zidar, dar te ajută un prieten să-ți vopești pereții)

Mentalitatea de lup singuratic e nerecomandată. Argumentul e că atunci când ești singur ai mai puține resurse la care poți apela decât atunci când ești într-o „echipă”.

De ce crezi că animalele stau în grupuri (bancuri, turme, cârduri, stoluri, haite, etc.) ?

Pentru că evoluția le-a arătat că împreună sunt mai puternice și se pot adapta mai bine cerințelor din mediu. (aceasta ar fi o explicație dintr-o perspectivă evoluționistă)

Mesajul acestui articol: ai grijă de „baza” ta. Ai grijă să ai relații bune cu familia sau cu prietenii.

Nu mă înțelege greșit! Nu vreau să cazi într-o extremă în care tot timpul încerci să le faci pe plac altora pentru că vei ajunge foarte probabil să devii frustrat.

„Nu pot să vă dau o rețetă sigură pentru succes dar vă pot da rețeta pentru eșec: să încerci să mulțumești pe toată lumea.” – Herbert Bayard Swope

E nevoie de echilibru. Îi respecți pe ceilalți, fie că e vorba de prieteni, familie, însă nici nu te lași călcat în picioare.

Cum să dezvolți o relație sănătoasă cu familia/prietenii/colegii?

  • Comunică deschis – expunere progresivă

Nu prea poți avea o relație apropriată cu cineva dacă nu comunici, nu crezi?

Până la urmă, elementele de bază ale unei relații sănătoase sunt comunicarea și compromisul (în anumite limite).

Eu când aveam problemele mari de frică, înainte să apară, aveam o relație destul de distantă față de familia mea. Încet încet am început să comunic și să le accept ajutorul iar problemele au început să dispară.

Dacă nu știi cum să escalezi discuția de la superficial la tot mai adânc, îți recomand următoarea schemă (după cartea „Pe mine mă cheamă George – Daniel Zărnescu”):

Discuții despre mediu (cum e vremea, de ex.) – discuții despre comportamente (ce ai făcut azi, de ex.) – – discuții despre plăceri (ce mâncare îți place/ce-ți place să faci, de ex.) – – – discuții despre valori (ce e important pentru tine, de ex.)

Ideea de bază este să avansezi treptat în comunicare iar relațiile vor tinde să se îmbunătățească.

  • Acceptă ofertele câștig-câștig de cele mai multe ori

Ce înseamnă o ofertă câștig-câștig?

Noțiunea vine din cartea „The 7 Habits of Highly Effective People – Stephen Covey”, și spune că atunci când ți se face o propunere aceasta poate fi benefică pentru ambele părți (câștig-câștig), benefică pentru o parte și proastă pentru alta (câștig-pierdere), sau proastă pentru ambele părți (pierdere-pierdere).

Ei bine, e ok ca uneori să accepți și oferte câștig-pierdere, însă doar în anumite limite. E vorba încă o dată de echilibru.

Însă de cele mai multe ori e recomandat să accepți ofertele care aduc câștig ambelor părți, și ție, și celuilalt. Astfel ambii veți profita de pe urma relației și nu va pierde niciunul.

  • Fii flexibil și înțelegător – când critici, uită-te în primul rând la tine și critică fapta nu persoana

Acum câteva zile am postat pe facebook acest status:

status facebook

„Când critici pe cineva, uită-te și la ce ai făcut tu, nu doar la ce a făcut persoana respectivă” – pentru că există tendința de a uita că și tu ai un rol în acea relație și riști să dai vina doar pe celălalt. Fapt ce nu e sănătos pentru că ambele părți ale relației contribuie la starea ei de bine.

2 reguli de bază pe care să le respecți atunci când critici pentru a obține rezultatele maxime cu costul minim:

  • folosește formula XYZ: Când ai făcut X, m-am simțit Y, aș fi preferat să faci Z (crici fapta, nu persoana) (ex. Când nu m-ai salutat, m-am simțit ignorat, aș fi preferat să mă saluți)
  • lauda în public, critica în privat

Ești motivat să ai relații bune cu cei din jur?

Cum ar fi dacă atunci când ai o problemă să poți apela tot timpul la cineva, să economisești, timp, bani, nervi și energie ca să rezolvi probleme?

Cum ar fi dacă tu ai trebui să tragi tare de tine în orice problemă ai pentru că n-ai o bază, un suport care să te ajute și (foarte important) să ajuți și tu la rândul tău?

Relațiile sunt importante. De aceea e bine să fie sănătoase, funcționale, pentru că ne pot ajuta să ne ușurăm și să ne ridicăm calitatea vieții.

Care e problema pe care tu o întâmpini în relații? (fie că e vorba de familie, prieteni, colegi, profesori, șefi,  sau de cuplu)

Pe curând,

Cristi Pavel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...