Cum să arzi stresul fără prea mult efort ca să câștigi energie

Da. Cu tine stau de vorbă. Ia te rog loc la masă cu mine.

Nu, nu bem cafea, nici cola, că ne agită. Nu bem nici alcool că putem deveni dependenți de el dacă ne relaxează atunci când suntem stresați. Să nu ne facem prostul obicei de a ne relaxa folosind substanțe că devenim dependenți de ele. Hai să fim mai inteligenți și să ne rezolvăm singuri problemele.

Ce simți, ce vezi, ce auzi, ce gândești?

Simtă că trăiești într-o mare? Pe fundul ei? Simți că ești un peștișor și toți rechinii trag de tine?

Vrei să faci ceva ca să scapi, dar nu știi ce?

Te simți efectiv prins într-o cursă. Orice faci, faci în grabă, alergi. Și când mănânci nu ai pace, că bagi în tine ca să nu-ți fie foame nu ca să te bucuri de mâncare. Înghiți fără să mesteci tot.

cum controlezi stresul

Orice lucru faci, faci ca să-l termini cât mai repede pentru că știi că mai ai încă 10 pe ziua de azi. Aștepți seara să fugi, să te decontectezi în somn. E cea mai mare recompensă pentru tine. Atunci când ești deconectat de această cursă în care te simți prins și parcă nu mai ai niciun control.

Însă dimineața te trezești înainte să sune ceasul și bagi direct în viteza a 5-a. Sari din pat și fugi la duș, faci duș în grabă știind că mai ai timp să mănânci ceva în pe fugă. Te grăbești, însă tot nu reușești la timp. Ești nevoit să alergi spre muncă (nu contează că e școală, facultate sau job). Autobusul nu-l iei că durează prea mult. Taxiul e scump și în plus, la aglomerația din trafic, mai repede ajungi la pas normal. Însă tu alergi, alergi printre oameni.

Ajung la destinație. Ești transpirat, acum ești frustrat de faptul că poate te răcești cum ești ud în spate. Ai întârziat deci intri direct în pâine la muncă. Nu te poți concentra, în minte îți vin tot felul de sarcini și angajamente care unele se suprapun sau se bat cap în cap.

Termini ceva, apare altceva. Vorbești cu cineva să faci niște lucruri, pentru ca în următoarele ore să vezi că s-a schimbat totul și trebuie să reiei o sarcină terminată.

Nu mai ești om, ești un robot. Îți vine să te iei și să fugi în pădure, să stai singur, fără telefon, fără calculator, fără orice gând care îți amintește că „trebuie să faci ceva”.

Ai impresia că ești „fiert” sau „prăjit”, sau amândouă.

Ce se întâmplă? Ești foarte stresat, atâta tot.

De ce ești foarte stresat?

Ești foarte stresat pentru că ții prea tare cu dinții ca lucrurile să meargă așa cum îți dorești. 

Ești foarte stresat pentru că nu spui „nu” la toate cererile care apar.

Ești stresat pentru că nu trăiești în prezent ci doar în trecut sau viitor. Nu te concentrezi pe a mânca la masă, ci te gândești la ce trebuie să faci imediat după ce mănânci.

Ești foarte stresant pentru că ți-e teamă să nu dezamăgești.

Ești foarte stresat pentru că ți-e teamă că nu mai ai energie și că nu vei mai face față.

Dar alții de ce fac atât de mult, poate mai multe decât tine și nu sunt stresați?

Pentru că ești stresat deoarece îți reprezinți lucrurile într-o manieră care le face „grozave”, mari și copleșitoare și nu te relaxezi.

Ești stresat pentru că te agiți din orice și ești perfecționist.

Eu văd 2 feluri de perfecționism:

  1. Perfecționismul care te împinge să faci FIECARE LUCRU PERFECT și
  2. Perfecționismul care te împinge să faci TOATE LUCRURILE DIN LUME (să faci prea multe)

Ambele te predispun la stres și ambele te predispun la probleme de energie.

De ce să vrei să schimbi modul în care vezi lucrurile?

  • pentru că dacă ești foarte stresat, oricum nu le poți face bine sau pe toate
  • pentru că dacă ești foarte stersat, devii irascibil și lezezi relațiile cu cei din jur
  • pentru că dacă ești foarte stresat, îți scad resursele mai repede decât e cazul și nu mai ai energie să faci față și intri într-un ciclu infinit…

E timpul pentru acțiune.

1. Respectă-ți angajamentele deja luate și nu-ți mai lua altele

Îți vei fura singur căciula dacă iei mai multe acum. Acum e timpul să spui „nu” sau „îmi pare rău, nu mai am energie”. Încearcă totodată să minimalizezi pierderea de vreme (gen stat pe facebook/youtube/tv) și folosește-o ca să te relaxezi. Dacă pierzi vremea, vei vedea că nu ai făcut nimic și devii și mai stresat.

Îți recomand un articol mai cuprinzător pe această temă, scris de Daniel Zărnescu, aici.

2. Conștientizează că nimic nu trebuie cu necesitate

Îți recomand să citești asta din când în când.

„SINGURUL LUCRU CARE TREBUIE – deşi şi acesta este condiţional, non-absolutist: doar dacă doreşti să fii sănătos şi fericit – ESTE CĂ NIMIC NU TREBUIE CU NECESITATE. Faptul că îţi doreşti un lucru foarte mult şi faci tot ceea ce este omeneşte posibil să-l obţii, nu înseamnă că acest lucru trebuie să se întâmple cu necesitate. Altfel spus, este bine să înţelegem şi să acceptăm faptul că nu scrie nicăieri că dorinţa noastră, fie ea intensă şi justificată prin efortul angajat în atingerea ei, trebuie să devină realitate doar pentru că noi dorim şi luptăm pentru asta. Numai cerinţele/dorinţele lui Dumnezeu pot dobândi obligatoriu realitate ontologică (devin realitate); dorinţele noastre devin uneori realitate, iar alteori, chiar justificate fiind, rămân simple dorinţe deoarece viaţa şi/sau ceilalţi ni le blochează (sau chiar nu dau doi bani pe ele). Aşadar, este bine să ne dorim lucruri, să luptăm pentru ele, dar, în acelaşi timp, să fim gata să acceptăm faptul că, în ciuda efortului nostru, s-ar putea să nu se întâmple ceea ce ne dorim. Ar fi bine să înţelegem şi să acceptăm acest lucru!”

Autor: Prof. Univ. Dr. Daniel David (sursa aici)

3. Relaxează-te

Imediat după ce termin de scris articolul, o să stau 1 oră cu ochii închiși, așezat pe un scaun și în căști o să ascult asta.

E o modalitate foarte simplă de relaxare. Nu trebuie să faci nimic, doar stai și te abandonezi.

Să nu crezi că eu sunt „perfect” și că întotdeauna reușesc să fac față stresului. Dimpotrivă, sunt un om, cu puncte tari și puncte slabe. Iar perfecționismul și „stresatul din orice” e unul din punctele mele slabe la care lucrez.

Hai să lucrăm împreună pentru că împreună suntem mai puternici.

Dacă mai cunoști pe cineva în această situație, dă-i te rog și lui articolul 

Orice funcționează pentru tine și putem afla și noi, spune-mi într-un comment.

Baftă!

Cristi Pavel

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...