Cum sa nu te mai temi de parerea altora?

In materialul de astăzi vreau să vorbesc despre de ce ne afectează părerea altora, de ce nu e bună stima de sine oricare ar fi aceasta și cum acceptarea necondiționată de sine este soluția.

miniatura

Poate că de mai multe ori te-ai regăsit în situația în care să te uiți în jur și să vezi că ceilalți sunt mai buni decât tine. Bănuiesc că nu ai rămas cu un gust dulce în gură. Sau poate ești norocos și te-ai surprins văzându-te pe poziția mai bună din această comparație, bănuiesc că ai rămas cu un gust bun în gură dar… „instabil”.

Comparația cu ceilalți nu ne ajută… dar totuși, trăim într-o lume competitivă. În această societate actuală ierarhiile se fac la tot pasul, începând de la școală (unde din clasa I avem locul I, locul II, locul III), la echipele de fotbal, până la comparația economiei unei țări cu a alteia.

Comparația e necesară, pentru a știi cum să ne raportăm și cum să oferim recunoașterea corectă. Nu putem să o negăm pentru că e o chestiuni omniprezentă în societate și ne ajută la multe lucruri.

Dar atunci de ce să nu ne mai comparăm? Răspunsul este nu în a nu ne mai compara, ci a ne compara într-un anume fel, atât cu noi înșine dar și cu ceilalți.

Acestea fiind spuse, în acest clip vorbesc despre:
– ce să faci pentru a nu te mai teme de părerea celor din jur
– de ce nu are sens să te compari cu ceilalți (să te compari într-un anume fel)
– de ce nu există oameni buni sau oameni răi
– ce e stima de sine
– cum poate stima de sine să ne predispună la probleme psihologice
– cum acceptarea necondiționată de sine e soluția

Dacă ți-a plăcut sau l-ai găsit util, te rog să-l dai mai departe unui prieten pe care l-ar putea ajuta sau să dai share pe facebook.

Toate cele bune,

Cristi

Referințe bibliografice:
Chamberlain, J. M., & Haaga, D. A. (2001). Unconditional self-acceptance and psychological health. Journal of Rational-Emotive and Cognitive-Behavior Therapy, 19(3), 163-176.
http://www.muresanvlad.ro/acceptarea-…
http://www.muresanvlad.ro/acceptarea-…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...