Cum sa nu te temi ca vei muri singur

Știu că la asta te gândești. Ți-e foarte frică. Ți-e frică să nu mori singur. Ți-e frică de solitudine ca de dracu.

Dar ce se află în acea solitudine? Ești doar tu. De cine ți-e frică, ți-e frică de tine?

De ce crezi că tu nu ești suficient și de ce „ai nevoie” de cineva care să-ți „dea”?

De ce îți dai voie să devii dependent de cineva și să rămâi la mila lui? De ce?

Îți spun eu de ce, pentru că tu crezi că singur nu te poți descurca. Pentru că tu crezi că singur nu poți să-ți oferi lucrurile de care ai nevoie. Sunt doar credințe de-ale tale.

Tu crezi că încă nu te-ai născut. Încă ești cu cordonul ombilical scos și tot fugi cu el în stânga și-n dreapta ca să-ți dea altcineva „oxigen” și „nutrienți”.

teama de a muri singurTu nu te vezi. Tu ești orb. Tu nu vezi că de fapt ai plămâni puternici ca să respiri, ai dinți gata să sfâșie și carnea. De ce nu te uiți la tine? De ce nu vezi faptul că DA, TU POȚI. De ce nu-ți dai voie?

Uită-te la tine, ai mâini ca să poți munci și picioare ca să ajungi acolo unde îți dorești. Le ai. Depinde de tine dacă le folosești sau nu.

De ce ți-e teamă că mori singur?

Dacă ești un om sincer, care-i respectă pe cei din jur, de unde știi că nu vei avea niciodată pe cineva lângă tine? Poate doar un prieten, de același sex, căruia să vă pregătiți reciproc medicamentele și să vă înmânați recirpoc cârjele ca să vă puteți ridica pe de scaun. Tot nu ai fi singur și poate ai fi chiar mai mulțumit decât să ai o familie care nu te vrea și care de abia așteaptă să „le lași moștenirea”.

Care ar fi probabilitatea să mori singur? Sunt lucruri care depind de tine, de cum alegi tu să lași lucrurile să se întâmple. Dacă ești un om care are onoare, dăruire și respect, sunt șanse extrem de mici să mori singur. Pentru că oamenii vor vedea în tine un om de valoare și te vor vrea lângă ei.

De ce neaparat să ai o familie? Familia o poți pierde oricând, într-un dezastru natural sau într-un accident. Nu depinde de tine. E un factor incontrolabil.

Dar să rămâi singur toată viață, inclusiv la bătrânețe, depinde de tine, depinde de cum tratezi tu oamenii.

Maicămea are grijă de o vecină care e foarte mult timp singură. De ce? Pentru că ea are un comportament față de noi și o atitudine care ne face să ne dorim să avem grijă de ea.

Așadar, ce să faci ca să nu rămâi niciodată singur?

1. Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face

Hai să numim asta „legea echității”. E o lege după care funcționează societatea umană. Mi-ești prieten, tind să-ți fiu prieten. Ai grijă de mine, mă simt împins să am grijă de tine. Îți bați joc de mine, mă simt împins să-mi bat joc de tine.

2. Caută să fii autonom emoțional – să te simți bine cu tine însuți fără a avea „nevoie de ceva exterior”

Cum reușești asta? Având un scop pentru care să trăiești, un scop care să-ți dea energie, forță și sens. Îți recomand cu căldură o carte „Omul în căutarea sensului vieții – Viktor Frankl”

O pasiune ce ține doar de tine. Ceva ce te face să fii fericit fără să depindă de alți oameni.

Pentru mine e studiul psihologiei și urmatul planurilor pentru viitorul mult visat și pentru viziunea mea. Tu știi ce e pentru tine. Poate fi dansatul, poate fi călătoritul, poate fi munca.

O scurtă paranteză legată de fericire, adaptată după conceptul „stării de flow” a lui Mihaly Csikszentmihalyi, aranjată sub forma unei metafore, „nu destinația de face fericiți, ci drumul”. (Munca spre atingerea idealurilor noastre)

Te întreb, care e a 3-a soluție la problema fricii de a fi singur pe care o vezi? (scrie un comentariu te rog)

Cristi

P. S. Dacă răspunzi la întrebare, îți vei demonstra că tu poți să găsești soluții, că nu ai nevoie de cineva, că poți fi autonom.

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...