Cum sa te afecteze cat mai mult problemele

Mi-am dat seama de o greșeală pe care o făceam de mult timp și sper să nu o mai fac de acum înainte.

cum sa te afecteze cat mai mult problemele

Greșeala poate fi ilustrată metaforic precum „găleata care se revarsă oriunde e pusă”.

Fiecare avem probleme într-unul din domeniile vieții: sănătate, relații, carieră, spiritualitate… cel puțin eu asta presupun, că niciunul nu avem o viață perfectă, foarte bine echilibrată.

Mi-am dat seamă că adesea eram foarte mult timp stresat. De multe ori nu știam exact de ce mă stresez din orice lucru, oricât de mic. De la a mânca mai repede să nu ajung la timp la curs, la a citi forțat, pe diagonală, un text care nu mă interesa dar trebuia citit… tot timpul încercam să găsesc o modalitate de a face lucrurile să fie mai mult sub controlul meu.

În plus, dacă aveam o problemă, tot timpul gândul mi-era acolo. Tot timpul mă frământam și adesea mă blamam că nu fac tot ce ține de mine în acest context ca să-mi rezolv problema.

Mare greșeală.

De ce? Pentru că ajungeam să fiu stresat non-stop și să-mi consum, o mare parte din resursele care puteau fi alocate rezolvării propriu-zise a problemei, pe „auto-stresare”. Nu rezolvam nimic. Îmi puneam doar sănătatea fizică și psihică în pericol, fără să aduc soluții constructive la probleme.

Atunci am avut o mică „revelație”. Mi-am zis ceva de genul „stai puțin… acum ești acasă, nu mai ești la facultate. De ce te mai stresezi? De ce nu lași problemele dintr-un domeniu al vieții să rămână acolo? De ce le aduci cu tine peste tot?”

S-a aprins un beculeț și de atunci am adoptat o atitudine prin care-mi spun „la școală, sunt cu gândul doar la școală. Problemele de acasă, rămân acasă. Acasă, sunt cu gândul doar la viața personală, problemele de la școală rămân la școală”.

Așa am reușit să separ domeniile vieții și să nu permit problemelor dintr-o arie să afecteze prea mult calitatea vieții dintr-altă arie.

De curând am avut un seminar foarte interesant la facultate. Seminarista (terapeut care practică) ne-a spus și arătat „metafora scaunului”.

El are 4 picioare, la fel ca ariile vieții (sănătate, relații, carieră, spiritualitate). Dacă apar probleme într-o arie (picior al scaunului) și te axezi pe acea arie (acel picior) tinzi să te dezechilibrezi (scaunul să fie mai puțin stabil).

Ce ar fi mai potrivit de făcut: să te axezi pe celelalte arii (picioare ale scaunului) unde nu sunt probleme. De ce? Ca să strângi resurse (să dobândești echilibru) ca să poți face față problemelor mai ușor.

Pe scurt:

1) eu mi-am propus să separ viața personală de cea profesională, să nu aduc problemele dintr-o arie într-alta (pe cât posibil).

2) mi-am propus ca atunci când observ că problemele dintr-un domeniu al vieții mă copleșesc, să mă axez pe celelalte, pentru a-mi reface puterile și a mă echilibra.

Tu ce părere ai, la tine ar funcționa?

Cristi Pavel

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...