Cum să-ți rezolvi problemele psihologice

Salut

Scriu azi un articol despre o capcană în care pot cădea oamenii cu probleme.

Spun asta din postura omului care are probleme și caută soluții, probleme din zona afectivă, probleme de viață, probleme de ordin psihologic.

cum sa-ti rezolvi problemele psihologice

Nu știi cui să ceri ajutorul și intri pe google, scrii „cum să scap de frică” sau „cum să depășești depresia” sau orice altceva.

Intri probabil pe acel link care are un titlu în care te regăsești cel mai mult… nimic mai firesc.

Găsești un blog și începi să citești articole. Îți place, crezi că te ajută (sau speri că te va ajuta la un moment dat). Începi ca zilnic să te uiți, să citești orice scrie acel om, să se nască o nouă nevoie bazală pentru tine, una de a-l citi și „urma” pe X.

X devine salvarea ta. Orice problemă ai, fugi la X.

E normal și poate e și în regulă să fie astfel. În momente de incertitudine, modelele ne sunt puncte de referință, atunci când nu știm ce să facem, ne uităm în jur la cei pe care îi vedem similari nouă și-i urmăm… pe principiul, dacă ei au reușit, pot și eu.

Nu e rău, nu. E bine. E bine atâta timp cât analizezi critic modelul tău și-ți pui întrebări „de ce e așa și nu altfel?”, „nu se poate și altfel?”. Când tot ceea ce auzi/citești/vezi, înghiți fără să dezbați critic, atunci nu mai e bine.

Dacă ai probleme de ordin psihologic, îți recomand să mergi la psiholog, nu doar să citești bloguri. Eu nu sunt salvarea ta, nu e nici altcineva, doar tu ești.

Dacă ai probleme de ordin psihologic, du-te la un psiholog, vezi să fie înscris în colegiul psihologilor. (http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=53)

E o cale prin care poți verifica faptul că omul e serios, că altfel, poți cădea în capcana celor mulți „pseudo-psihologi”, care fac „vrăji” sau prezintă metode „minune” dezvoltate de ei, testate doar pe ei și unde-ți prezintă soluția la exact problema ta (iar toate acestea fără să-i povestești prea multe despre ea).

Dacă nu sunt testate pe ei, prezintă doar cazurile în care metoda, din cauza ei sau a altor mii de factori, a funcționat.

Dacă din 100 de oameni, funcționază la 10 (și nici nu știi dacă exact metoda e cea responsabilă pentru rezultat sau alte lucruri), poate îți prezintă pe cei 10, iar alții 90 stau la rând supărați și se autoînvinovățesc pentru lipsa rezultatelor… când pur și simplu metoda nu funcționează.

Dacă prezintă și cazuri unde metoda nu a funcționat, așa cum se face la modul etic, în metodele testate științific, atunci îți garantez eu că e mai de încredere.

Cum să-ți dai seama când „soluția” peste care ai dat, poate fi doar o iluzie sau un ambalaj gol?

Încă o dată, mă refer doar la acele chestiuni din domeniul psihologic, în care tu chiar ai o problemă sau orice problemă îți apare, acel cineva are „soluția potrivită exact pentru tine” și asta fără să vorbiți prea multe.

De obicei apare

1. Un „guru”

Un mare lider care e urmat de toți, iar „discipolii” lui vin cu argumentul „așa zice iluminatul nostru, iubitul nostru lider”. Asta se întâmplă când soluția nu e susținută de argumente logice sau cu dovezi din diferite experimente/studii științifice.

2. Puterea propriului exemplu sau principiul „dacă a funcționat la mine, de ce nu ar funcționa și la tine?”

Sunt 1000 de motive pentru care există posibilitatea să nu funcționeze și la tine. La oameni, la problemele lor, mai ales de ordin psihologic nu există rețete exacte.

Există doar soluții adaptate, arhitecturi individualizate extrase din principii generale.

Dar soluția mea nu va funcționa și pentru tine, decât dacă o adaptezi ție pornind de la principiile generale.

3. Prezentarea doar a exemplelor care arată că funcționează și nicio încercare de infirmare.

Un profesor de la facultate ne-a spus un principiu din cercetarea științifică, din demersul cel mai potrivit pentru aflarea adevărului: dacă ții la o teorie, caută să o dobori tot timpul.

Caută tot timpul contra-exemple, iar dacă nu o poți doborî, înseamnă că nu e o teorie bună. O teorie bună are și limite. Funcționează în anumite situații când sunt îndeplinite anumite condiții. (dacă ți-am stârnit curiozitatea, poți citi mai multe despre falsicabilitate de aici)

Pe scurt, dacă ai probleme psihologice… du-te la psiholog, nu te rezuma la citirea blogurilor.

Pentru probleme de frică: www.paxonline.ro – e o platformă online unde poți face terapie (e o platformă special dedicată problemelor din spectrul fricii)

Să nu mai citesc bloguri?

Ba da… dar ia-le doar pentru a-ți extrage anumite idei pe care să le dezbați critic, nu pentru a găsi soluția exactă la problema ta.

Sper că te-am făcut să te gândești…

Cristi Pavel

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...