Cum scapi de frica de a fi parasit

amandon, anxietate, cum o aduc inapoi, cum scapi de frica de a fi parasit, cum scapi de teama de abandon, frica, frica in interactiune cu ceilalti, m-a parasit cum o aduc inapoi, mi-a dat papucii, mi-e frica ca imi da papucii, parasit

Stau și-mi amintesc, era acum vreo 2 veri.

Eram îndrăgostit de o fata. Era frumoasă, ne înțelegeam din priviri.

Aveam în mașină un cd cu muzică pe care îl ascultam doar când eram împreună la acea vreme, amândoi.

Îmi amintesc că după o ieșire foarte romantică în care am fugit din club direct în munți, noaptea, a doua zi știam că nu ne vom mai vedea o perioadă lungă.

Ea stătea departe și nu ne puteam vedea decât foarte greu.

Mă simțeam extrem de prost și nu eram bine din punct de vedere psihic și se reflecta chiar la nivel fizic. Nu aveam stare, eram agitat, îmi treceam mâinile prin cap și simțeam că nu-mi găsesc liniștea.

Mă gândeam cât de frumos a fost întâlnirea cu ea înainte cu o seară, iar apoi mă lovea gândul că n-o să ne mai vedem o perioadă bună de timp.

Îmi era efectiv rău, simțeam acea tensiune de care vroiam să scap.

Am luat bicicleta, am urcat pe ea și am pedalat nebunește înspre acei munți. Am ignorat faptul că acum era zi, era vară și erau vreo 32+ de grade afară.

Efectiv am pedalat fără oprire până am ajuns în zona acelor munți. Simțeam ceva asemănător precum frica, nu știam exact ce simt, dar nu puteam ignora.

La un moment dat am obosit. Am trântit bibicleta la marginea drumului și am alergat spre un pârâu din apropriere.

M-am lăsat în genunchi și m-am spălat pe față cu apă rece.

Doamne, mi se părea ciudat, cum adică mi-e rău din cauza asta? Simțeam ca o stare de anxietate și nu vedeam de ce.

Știam că o „pierd” și nu mă împăcam cu ideea. Fata aia a reușit să trezească în mine sentimente pe care toate celelalte de până atunci n-au reușit în acel fel.

Apoi, am avut o mică „revelație”.

Am făcut puțină meditație. Efectiv m-am așezat în fund lângă acel pârău și m-am îmbrățișat, am stat atent și observam tot ceea ce simțeam. Îmi dădeam atenție propriului corp. Îmi ofeream iubire și afecțiune.

După câteva minute bune de stat în liniște, doar cu mine, cu sunetul pârâului și cu pădurea în spate, am simțit că mi-am mai revenit, că a mai dispărut din acea tensiune.

Atunci am avut o mică revelație:

Aveam nevoie să accept orice mi se întâmplă și să-mi ofer singur iubire.

Taicămeu adesea îmi spunea și îmi spune, că cel mai important lucru în viață este să o accepți.

În niciun caz nu mă învață să mă dau bătut, dar mă învață să am o atitudine de deschidere față de experiență, să accept orice vine.

Înțelegi?

Eu am înțeles atunci că pentru a dispărea acel conflict interior, era nevoie în primul rând de:

  1. Acceptare a situației
  2. Înțelegerea faptului că iubirea vine din interior

Așa că, pentru a scăpa de frica de a fi părăsit, sau de a pierde pe cineva de care ești îndrăgostit, eu îți recomand următorii pași:

Acceptă situația

E pasul pe care taicămeu mi-l tot recomandă și ți-l recomand și ție.

Eșecul e o normalitate, acceptă-l.

Se spune că drumul spre succes e pavat cu eșecuri.

Pot chiar să-ți spun că uneori eșecul poate fi mai valoros decât o mică victorie, pentru că te învață mai multe. Îți creează o stare negativă și apoi această stare te motivează mai mult să schimbi ceva, decât o stare plăcută a unui mic succes care te relaxează și te predispune să te culci pe ureche, să nu faci nimic.

Împacă-te cu ideea că sunt lucruri pe care nu le poți controla și cea mai bună cale e să le accepți.

Acceptându-le, va dispărea și acea tensiune interioară și te vei simți mult mai liber și chiar mai puternic!

Bucură-te de tine, iubirea vine din interior

Acest lucru l-am descoperit în meditație.

Îți recomand meditația pentru că, din punct de vedere științific, e certificat faptul că ea te ajută să înveți starea de relaxare, te ajută să te relaxezi mai ușor în momentele în care te simți foarte tensionat.

Meditația nu e ceva abstract pe care doar cei din MISA sau budiștii o pot face.

Sunt unele persoane care pot face asta instinctiv, alții au nevoie de tehnici.

Practic, meditația pe care eu o recomand aici înseamnă o îndreptare a atenției spre interior. Efectiv ești atent la coprul tău și îl asculți. Observi tot ce simți și tot ceea ce vrea să îți transmită. Și observi ce se întâmplă, de la un moment dat, începi să simți o stare de mulțumire și de satisfacție. Efectiv te bucuri de aici și acum.

Poți face asta dimineața imediat după ce te trezești, te pui în poziție asemănătoare cu cea lotus, stai 10 minute în liniște și ești atent la ceea ce simți, la corpul tău. O poți face de asemenea seara înainte de a adormi. Să vezi ce bine adormi pe urmă!

Ce zici, mâine dimineața faci asta?

Fii fericit singur

Daniel Zărnescu, în cartea sa, Pe mine mă cheamă George, spune că dacă nu poți fi fericit singur, nu poți fi fericit nici în relație cu cineva. (mai spune că cine nu e fericit sărac, nu va fi fericit nici bogat, pentru că adevărata fericire și cea mai sănătoasă vine din interior, nu din lucruri exterioare)

Pfuai ce mare adevăr spune!

Faza e că dacă nu ești fericit singur, vei tinde să „sugi” fericirea din cealaltă persoană. Vei tinde să o sufoci și astfel, să o îndepărtezi.

Așa că:

–          Cultivă-ți pasiunile, fă ceea ce îți place

–          Ocupă-ți programul cu multe activități care contează pentru tine și pe care le consideri importante în afară de cele de a petrece timp cu partenera/potențiala parteneră

Fii activ social

Ieși, vorbește, umblă în mai multe cercuri sociale.

Cu cât ești mai activ pe plan social, cu atât îți crești șansele de a cunoaște o tipă care să-ți placă și care să te placă la rândul ei.

Simte-te bine, bucură-te de viață, organizează ieșiri (dacă e iarnă la patinoar, dacă e vară la ștrand, etc) și trăiește viața. Fă lucrurile să se întâmple, mișcă-te, nu aștepta să fii chemat, cheamă tu!

Acum câteva zile, am ieșit cu o tipă. Simțeam că mă place puțin și o cam plăceam și eu. Începeam să ne comportăm precum niște oameni care fac „dateing”, care se văd și se poartă mai mult decât ca niște simpli prieteni.

Ne sărutam, ne țineam de mână din când în când, etc.

Am fost la patinoar, ne-am jucat puțin pe acolo, apoi am condus-o spre casă și am trecut prin parc pentru că era plin de zăpadă. Acolo am urcat-o pe bănci, am învârtit-o pe sus, ne-am jucat, ne-am ținut de mână și am condus-o până în locul unde ea stă. Totul a mers perfect, cel puțin la o privire de ansamblu.

În schimb, peste 2 ore, în timp ce eu eram acasă, îmi trimite mesaj prin care-mi spune că vrea să rămânem doar prieteni. În secunda imediat următoare m-am simțit puțin prost, dar o secundă mai târziu am început să zâmbesc și aveam un surâs pe față.

Mă simțeam complet detașat, nu simțeam nicio pierdere. De ce? Pentru că am simțit că motivul pentru care noi ne întâlneam era să împărțim reciproc acele sentimente, să ne oferim surplusul de iubire și afecțiune pe care îl aveam fiecare. (a, și era nu era deloc prima fată care să-mi spună acele cuvinte :D)

Faptul că ea m-a „părăsit” nu m-a afectat, pentru că am înțeles „la nivel emoțional” că tot ceea ce am nevoie vine din interior, iar dacă intru într-o relație cu o fată intru doar pentru a împărți și a amplifica unul altuia acele senzații plăcute.

Primul pas pe care vreau să-l faci, este să fii cât mai activ social, să fii cât mai comunicativ, să interacționezi cu cât mai multă lume. De ce? Pentru că astfel chiar dacă nu reușești cu partea de acceptare sau nu reușești (pe moment) să trezești fericirea din interior, vei avea șanse mult mai mari să „înlocuiești” tipa „pierdută” cu alta.

Te rog să dai un share/like la articol dacă ți-a plăcut.

Tu ce faci când ți „se dau papucii”?

Cristi Pavel

Autor foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...