Cum transformi competitorii in parteneri sau cum iti imbunatatesti orice relatie

Azi vin cu o poveste inspirată din experiența unui prieten apropriat și a mea. Un tip, care, oriunde mergea își făcea prieteni și APROAPE întotdeauna se făcea plăcut. Bineînțeles, avea și mici defecte, unori își susținea părerea cu prea mult patos și „desfința” părerile celor din jur, sau își menținea anumite comportamente mai puțin potrivite (ex. vorbit prea tare, vorbit peste alții) chiar dacă nu era benefic.

Cu toate acestea, eram uimit de cât de ușor își făcea relații bune peste tot, cu tot felul de oameni. De la oameni de afaceri (chiar dacă el era un simplu elev), la oameni de pe stradă.

cum imbunatatesti orice relatie

În majoritatea discuțiilor pe care le-am avut cu el, îmi zicea 8 lucruri de bine și 2 de rău despre altcineva. Nu conta dacă era sau nu în conflict cu persoana respectivă. Tipul ăsta era salutat pe stradă de oameni pe care i-a cunoscut fugitiv la o petrecere cu câteva seri în urmă. Era plăcut atât de bunici, cât și de nepoatele lor (de vârsta lui).

Eu nu știu ca el să fi avut vreodată un conflict cu cineva sau să țină ură, oricât de mult rău i s-a făcut. Îmi amintesc că eram în a 12-a și rămăsese corigent la o materie, fapt ce-l împiedica să intre în bacalaureat. Ei bine, după aflarea veștii, la sfârșitul orei, s-a dus în față, a dat mâna cu profesorul și a ieșit afară. Proful a rămas mut, dar a zâmbit uitându-se la acesta cu iese pe ușă.

Un alt episod, era acela în care-mi spunea o grămadă de lucruri bune despre un tip care se tot dădea la prietena lui. Spunea că-l deranjează, clar, dar în același timp putea să vadă o grămadă de calități în „cel care atenta la propria relație”.

Eu am observat că dacă nu prea agreez pe cineva, dacă judec rapid oamenii (un defect la care lucrez), dacă nu încerc să-i înțeleg și le lipesc rapid o etichetă sau dacă mă concentrez pe părțile negative și nu mai văd calitățile, nu am decât de pierdut.

Pierd relații, pierd oameni și de multe ori… din cauza mea. Pentru că eu sunt cel care se concentrează și amplifică părțile negative, pe când aș putea să mă uit, mai echilibrat, și la părțile bune din oameni.

Așadar, în continuare o să-ți ofer niște soluții pe care le-am observat atât din experiența personală, cât și a unora din jur sau din psihologie, că mă ajută să am relații mai bune, fie că e vorba de relația cu partenerul de cuplu, cu prietenii, colegii sau familia:

1) Încearcă să vezi ce e bun în oameni

Nu te îndemn să vezi totul roz, să vezi doar părțile frumoase, pentru că nu e așa, pentru că realitatea e diferită. Omul e om, nu sfânt, are atât calități cât și defecte.

Însă, cred că omul are tendința de a se concentra mai mult pe părțile negative, ale celor din jur, și mai puțin pe cele pozitive. De ce? Eu cred că se întâmplă acest lucru cu scopul de a ne apăra, în caz că celălalt, prin defectele lui, poate atenta la binele nostru, să fim atenți să ne putem apăra.

Așa că îți recomand să te uiți ȘI la părțile bune din oameni, iar dacă poți, să te chiar concentrezi mai mult pe ele.

De ce?

Pentru că atunci când te concentrezi mai mult pe părțile bune dintr-un om, vei avea o atitudine pozitivă față de el și-l vei împinge să adopte și el aceeași atitudine.

Dacă tu-i creezi emoții pozitive, pentru că ești pozitiv cu el, va tinde și el să facă același lucru. Explicațiile vin dintr-o lege a reciprocității, pe care oamenii o respectă de multe ori fără să-și dea seama. „Ești bun cu mine? sunt bun cu tine.” 😀

Dacă ești bun cu un om, iar el vede acest lucru, îi va fi greu să nu fie la fel pentru că va avea un conflict mental (o „disonanță cognitivă”), între gândul „e bun cu mine, îmi place” și „îl evit, mă enervează”. Pur și simplu prin faptul că vede că ai o atitudine pozitivă față de el, fără să se gândească la faptul că ai avea un interes ascuns (atunci nu funcționează), îi va fi greu să aibă o atitudine negativă, fiindcă se vor bate cap în cap.

2) Privește-i pe oameni ca parteneri, nu competitori

Competiția asta ne face să credem că unii câștigă, alții pierd. Ne facem să fim separați și izolați, pe când adevăratele câștiguri se fac atunci când oamenii sunt uniți.

Nu mai privi calitățile celor din jur ca dezavantaje pentru tine, ci ca resurse din care poți câștiga dintr-un parteneriat în care și tu contribui la binele celuilalt și celălat la binele tău. Câștig-câștig.

Un tip care a „hack-uit” facebook-ul prin 2005 să arate ca myspace (competitor puternic, la acea vreme), a ajuns să fie angajat la ei. Pentru că firma a văzut în el nu un dușman, ci un partener. (povestea pe foarte scurt aici)

Un articol mai elaborat despre cât de bine e să nu fii competitiv în afaceri, găsești aici.

3) Acceptă mai mult oamenii așa cum sunt

Trebuie să recunosc faptul că asta e o mare problemă a mea. Am așteptări mari, de multe ori, de la mine și de la oameni. Dacă ar fi doar de la mine, aș avea doar eu de suferit, însă dacă am și de la ceilalți, am de suferit și pe planul relațiilor.

Dacă aș accepta mai mult oamenii așa cum sunt, nu le-aș mai încălca libertatea de a fi ei înșiși și aș avea mai puține conflicte și mai puține situații în care să judec oamenii înainte de a-i înțelege.

E greu să schimbi un om dacă nu vrea. Se schimbă doar dacă vrea el. Dacă nu vrea și se schimbă, o va face forțat și doar atâta timp cât e presat de anumite pedepse sau înteresat de anumite recompense. Când se simte liber să se schimbe, când simte că are liberul arbitru, abia atunci se schimbă.

De aceea, aici e o lecție care vreau să o împărtășesc cu tine, dar îmi sună mie în primul rând: să accept mai mult oamenii așa cum sunt. Cred că tărie că voi avea mai mult de câștigat dacă aș accepta ca lucrurile să nu fie doar așa cum îmi doresc eu, să nu fie „perfecte” și aș accepta necondiționat pe cei din jur.

4) Zâmbește mai mult

Cred cu tărie că funcționează.

De ce? Pentru că atunci când zâmbești, trimiți „semnale pozitive” față de ceilalți și le va fi mai greu să fie încruntați față de tine, cât timp tu în mod subtil îi faci să se simtă bine. Ca explicație poate fi vorba de acea lege a reciprocității de care am vorbit mai pe larg la început dar și teorii susținute de experiemente.

De exemplu, s-a observat că atunci când te uiți la o imagine cu o persoană care zâmbește, la nivel foarte subtil, vei zâmbi și tu. Dacă privești o imagine cu o față încruntată, la nivel foarte subtil, te vei încrunta și tu. Iar când zâmbești, conform ipotezei feedback-ului facial, automat îți vei declanșa în creier reacțiile specifice expresiei faciale de zâmbet (adică, emoții pozitive). (pentru detalii legate de zâmbet și experimentele care arată că se copiază expresiile faciale ale altora, click aici)

Pe scurt: încearcă să vezi mai mult părțile bune din oameni, să le accepți părțile negative așa cum sunt, să-i vezi parteneri și nu competitori și să zâmbești.

Dacă ți-a plăcut, dă-l mai departe, dacă nu, nu. 😀

Îți mulțumesc,

Cristi Pavel

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...