Cum treci peste frica de a pierde pe cineva

Salut

În acest articol îți voi oferi 3 tehnici prin care să te simți împlinit singur și de ce să vrei acest lucru.

Prima întrebare cu care vreau să pornesc acest articol e următoarea:

De ce să vrei să treci peste această frică?

Pentru că dacă o ai, ai șanse mari să te autosabotezi.

Cu cât ți-e mai frică să pierzi pe cineva (mă refer la relație, nu la deces), cu atât sunt șansele mai mari să se întâmple acest lucru. Aici mă refer în special la relațiile de cuplu.

De ce?

Pentru că atunci când ți-e frică să pierzi, poți să adopți, fără să vrei, niște comportamente idioate:

–          Devii „disperat”, cum zic fetele

–          Cauți să mulțumești pe celălalt făcând sacrificii și, culmea,  tinzi să intri în niște situații penibile tocmai din acest lucru. Pentru că nu o faci din dorința de a oferi, ci oferi din frica de a nu pierde.

Dar de ce ne e frică să pierdem pe cineva?

Pentru că avem credința că ceilalți „trebuie” să facă ceva ca noi să ne simțim bine.

Pentru că avem credința că nu putem fi fericiți și împliniți singuri, și astfel, căutăm să luăm ceea ce avem nevoie (fie că e iubire, afecțiune, încredere, siguranță, bună-dispoziție) de la celălalt.

Cu cât căutăm mai mult acest lucru, cu atât îl vom agasa mai mult pe celălalt.

Putem adopta și comportamente contrare, în care noi spunem că vrem doar să oferim, pe când ceea ce vrem de fapt e să „luăm ceva”. (Mecanismul defensiv numit „recul” sau „reacție inversă” poate explica acest fenomen).

Niciodată nu încerca să faci un lucru doar ca să mulțumești pe cineva, dacă tu simți că nu vrei să faci acel lucru, pentru că, făcând asta, vei putea ajunge în situații penibile.

Eu am ajuns, de aceea scriu aceste rânduri, să te ajut să nu ajungi și tu.

Ok, Cristi, zici că soluția ar fi să nu mai cauți ceea ce ai nevoie la alții, ci să încerci să le găsești în interiorul tău.

Cum?

Meditație

Ce înseamnă meditația?

Înseamnă să stai în liniște și să observi doar. Orice gând îți vine, orice simți, orice auzi, doar observi. Din „cel care face” devii „cel care observă”.

De ce să meditezi?

Pentru că te ajută să înveți starea de relaxare (să o conștientizezi și cu timpul să o induci singur), să te detașezi de evenimente și să te „recentrezi”. Adică, să îți îndrepți atenția dinspre exterior, dinspre „cerșitul” de la alții, spre interior, să te servești din „propria comoară”.

Cum să meditezi?

Aleargă 20 de minute apoi stai 10 în liniște și doar observă, fiind atent la ceea ce simți sau urmărindu-ți respirația.

De ce să alergi? Pentru că te va ajuta să ieși din gânduri. Încearcă ca atunci când stai în liniște, să adopți o poziție asemănătoare cu cea de lotus. Eu cred că e poziția ideală ca să te „recentrezi” și să-ți îndrepți atenția spre interior.

Admirație

Încearcă să te bucuri de lucruri pentru că există pur și simplu.

De exemplu, dacă îți plac mașinile, când trece una care îți place mult nu nutri gândul „off, păcat că nu e a mea” ci „ce frumoasă este, ce mă bucur că pot vedea așa ceva”.

Încearcă să te bucuri și să trăiești în prezent. Să te uiți în jur și să vezi câte lucruri minunate sunt.

Recunoștință

Fii recunoscător pentru tot. Pentru tot ceea ce ai. Acum probabil că ai multe lucruri pe care nu le-ai avut în trecut și ți le-ai dorit foarte mult. Înainte ți le doreai foarte mult, acum, poate că ai și uitat de ele.

Fii recunoscător pentru papucii pe care îi porți și îți țin de cald. Fii recunoscător pentru laptop-ul/computer-ul/telefonul sau orice aparat care îți permite să ai acces la internet și la multă multă informație.

Fii recunoscător pentru hainele care le ai și îți țin de cald, pentru scaunul/patul care îți permit acum să stai comod.

E nevoie de exercițiu.

De ce să faci toate aceste lucruri?

Ca să devii independent și puternic. Să nu mai depinzi de lucruri exterioare sau de comportamentul altor persoane pentru a fi împlinit.

Oricum, nu există câștiguri sau pierderi absolute. Orice câștig are niște costuri și orice cost are niște câștiguri.

Așa că, din punctul meu de vedere, riscurile sunt să: devii puțin mai rece, mai puțin empatic pentru cei din jur, pentru că acum ești independent.

Oricum, câștigul, cred eu, e mult mai mare pentru că nu mai sufoci, nu mai forțezi, nu mai incomodezi oamenii și nu mai ajungi în situații penibile doar din dorința de a mulțumi.

Te rog, dă mai departe acest articol, mai ales dacă știi pe cineva care se confruntă cu astfel de probleme. Dacă nu, te rog, dă un like/share pe facebook.

Tu ce faci ca să nu mai depinzi de ceilalți?

Pe curând,

Cristi Pavel

Dacă simţi că ai orice fel de completare sau vrei să-mi spui ceva, lasă-mi un comment mai jos sau trimite-mi un mail la: cristi@scapadefrica.ro

Autor foto

Aboneaza-te prin mail

si primesti ghidul gratuit - Cum controlezi orice frica intensa sau emotii puternice - 3 metode prin care sa reduci din senzatiile neplacute:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...