De ce e greu sa faci ce trebuie si usor sa faci ce ai chef

Salut

AMANAREA RECOMPENSEI

Înainte de toate îți spun că acest articol este bazat pe concluziile mele pe care le-am dobândit din lecturarea unor studii, și cu toate acestea articolul de față prezintă o ipoteză și nu un fapt dovedit.

Te-ai gândit de ce ne e așa de ușor să facem ceea ce avem chef și așa de greu să facem ceea ce trebuie?

Îți propui să faci multe lucruri: să citești mai mult, să înveți mai mult, să faci mai mult sport, să dormi mai devreme, să mănânci mai regulat, să exersezi mai mult o abilitate, iar cu toate acestea ajungi de multe ori să nu faci. Sunt multe situații în care te regăsești în cu totul altă activitate, să stai pe net, să asculți muzică ore-n șir, să te uiți la seriale „fără număr” la episoade, să stai la povești, etc.

Două caracteristici comune la lucrurile pe care le faci pentru că ai chef, chiar dacă nu-ți aduc beneficii pe termen lung sunt:

  1. sunt ușor de făcut (nu necesită costuri mari din partea ta ca efort individual, nu neaparat ca bani)
  2. aduc o recompensă sigură și mai ales imediată (imediat simți plăcerea, oricât de mică e, din partea acelei activități)

Două caracteristici comune la lucrurile pe care nu le faci pentru că nu ai chef, dar care-ți aduc beneficii însemnate și satisfăcătoare pe termen lung sunt:

  1. sunt mai greu de făcut (adesea necesită concentrare, atenție, și efort susținut)
  2. recompensa e nesigură și mai ales îndepărtată în timp (nu știi dacă vei simți plăcerea, cum va fi concret, cât va dura. Poți avea cel mult o idee)

Acesta e unul din motivele pentru care ți-e atât de greu să te pui pe treabă și să faci ceea ce trebuie. De aceea tot amâni să faci anumite lucruri pe care le consideri importante și vrei să le faci dar… uite că adesea nu se întâmplă cum planifici, ci cum ai chef pe moment.

Dar de ce?

Acum vine ipoteza mea și cu soluția sugerată: ți-e mai ușor să faci o activitate pentru că așa ai chef, deoarece recompensa e imediată și sigură, o vezi, ea e prezentă în realitatea ta, o percepi și o reprezinți în mintea ta. Ți-e mai greu să faci o activitate pentru că știi că te ajută, chiar dacă nu ai chef, deoarece recompensa nu e sigură și e îndepărtată în timp, nu prea o vezi, ea există doar sub forma unei idei în mintea ta. Iar eu cred că cu cât această idee e mai vagă, cu atât acea recompensă „există” pentru „mintea ta” mai puțin. Iar dacă nu există recompensă, de ce să depui efort fără rost, nu?

O soluție pe care eu o văd la această problemă este să îți reprezinți mai clar în minte recompensa viitoare, să o vezi mai bine, să fii mai conștient că aceasta poate să existe, pentru a te mobiliza să lucrezi în această direcție.

Mai concret, ce rămâne de făcut?

Soluțiile pe care eu le-aș propune:

– să vizualizezi mai des rezultatul dorit (pentru a face cât mai vie recompensa în mintea ta, deoarece la recompensele imediate ele sunt foarte vii în mintea noastră și totodată ne mobilizează foarte bine)

– să-ți setezi scopuri concrete, obiective bine definite, pentru a avea o imagine cât mai clară asupra recompensei

Tu ce părere ai?

Cristi Pavel

 Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...