De ce raul e mai puternic decat binele

Salut

Astăzi vreau să îți vorbesc despre ideea care spune că: pentru om, răul e mai puternic decât binele.

Acesta se referă la impactul lucrurilor „rele” (adică neplăcute, nedorite) în comparație cu impactul lucrurilor „bune” (adică plăcute, dorite) asupra psihicului uman.

bad and good

Vreau să îmi încep argumentare citând studii care arată că impactul evenimentelor „rele” e mai puternic decât al celor „bune”. E important să știm acest lucru pentru a înțelege ideea că e nevoie de mai mult efort pentru a îndrepta situația în favoarea noastră, atunci când aceasta nu arată așa cum ne dorim.

În ceea ce privește mirosul, Gilbert, Fridlund și Sabini (1987) au pus oamenii să miroase niște esențe care aveau miros neplăcut, neutru sau plăcut. Ei i-au filmat și au observat că expresiile faciale erau mult mai pronunțate atunci când miroseau ceva urât, față de situația în care miroseau ceva neutru sau plăcut.

Acest lucru ne arată că reacționăm mai puternic la evenimentele negative decât la cele pozitive. În plus, se pare că în psihologie nu s-a identificat niciun fenomen opus traumei, care să aibă un impact pozitiv și de durată pe termen lung, așa cum trauma are un impact negativ și de durată mult timp.

În ceea ce privește domeniul relațiilor, Gottman (1994) a arătat că pentru ca o relație să aibă succes, să reziste, e nevoie ca numărul evenimentelor pozitive să fie de 5 ori mai mare decât numărul evenimentelor negative.

Acest lucru înseamnă că dacă faci o „prostie”, să zicem, e nevoie de 5 lucruri pozitive ca să compenseze efectul acelui comportament negativ.

Dacă vorbim de emoții și de reglarea lor, Baumeister, Heatherton și Tice (1994) au arătat că pentru a ne regla emoțiile tindem ori să le amplificăm, ori să le prelungim, ori să le oprim. Tot ei au observat că oamenii folosesc cel mai mult strategii prin care să le oprească, să înceteze manifestarea emoțiilor negative decât să amplifice sau să prelungească prezența emoțiilor pozitive.

Acest fapt ne arată că oamenii depun mult mai mult efort să lupte cu emoțiile negative decât să le cultive pe cele pozitive.

Când e vorba de efectul sănătății asupra fericirii, s-a observat că există o relație între cât de sănătoși suntem și cât de fericiți, și că sănătatea are un impact puternic asupra fericirii (Diener, 1984). Totodată, Baumeister și colab. (2001) concluzionează că nu există diferențe în impactul sănătății asupra fericirii atunci când sănătatea e medie sau ridicată, însă există un impact mult mai puternic atunci când sănătatea e ușor afectată față de situația în care sănătatea e puternic afectată.

Altfel spus, dacă stăm foarte bine cu sănătatea nu o să ne afecteze așa de mult fericirea decât dacă stăm foarte prost. Încă un exemplu prin care se observă că „răul” e mai puternic decât „binele”.

Bun. Sper că aceste argumente susținute de cercetări au fost suficiente ca să-ți arate de ce impactul evenimentelor negative asupra psihicului uman e mai mare decât impactul evenimentelor pozitive.

Acum, de ce e așa?

Psihologia evoluționistă ne-a arătat că de-alungul evoluției specia umană a avut șanse mai mare de supraviețuire dacă oamenii se fereau de rău, decât dacă se apropriau de bine.

De exemplu, dacă strămoșii nostri atunci când vedeau 2 puncte negre care strălucesc într-un tufiș și credeau că sunt fructe delicioase, iar acolo era de fapt un tigru, aproprierea de ele îi făcea mai predispuși să fie omorâți decât depărtarea.

Costurile pierderii unei oportunități (ex. De a mânca fructe) vs. Costurile asociate unei pierderi (ex. A fi mâncat de tigru) erau mult mai mici.

Acest dezechilibru al minții, de orientare preferențială spre negativ și nu spre pozitiv ne-a ajutat de-alungul evoluției să supraviețuim. Da, am pierdut probabil multe oportunități, dar per total am câștigat că am supraviețuit și nu am fost omorâți de prădători sau de alte pericole.

De ce e important să știi acest lucru?

Pentru a înțelege de ce ți-e atât de greu uneori să scapi de niște probleme: pentru că mintea e mai puternic orientată spre negativ și mai puțin orientată spre pozitiv.

De aceea e important ca noi să lucrăm, să depunem efort pentru a contrabalansa această predispoziție. De aceea durează uneori atât de mult timp să depășești niște probleme.

De aceea e atât de ușor să recădem în probleme decât să le depășim, pentru că mintea e mai puternic orientată spre negativ, decât spre pozitiv.

Nu ne ajută dacă ne înfuriem pe acest fapt, nu-l putem schimba, e „programat” în creierul nostru. Ce putem face este să fim conștient de acest lucru și să perseverăm în a căuta soluții atunci când vedem că nu reușim să depășim greutățile.

Pe final, te rog să-mi lași un comment scurt cu o problemă cu care te confrunți pentru a putea concepe materiale care să te ajute în rezolvarea ei.

Toate cele bune,

Cristi

Referință bibliografică:

Baumeister, R. F., Bratslavsky, E., Finkenauer, C., & Vohs, K. D. (2001). Bad is stronger than good.Review of general psychology5(4), 323.

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...