De ce sa nu eviti o interactiune cu cineva

Salut

Acest articol are rolul de a te preveni să nu-ți creezi mai multe probleme când vine vorba de viața ta socială.

Vorbeam cu o cunoștință de-a mea de curând despre blocaje. Fiecare dintre noi are într-un aspect sau altul al vieții anumite blocaje iar fiecare decide dacă merită să le depășească sau nu.

Pentru mine, acest lucru mă face să deschid ochii dimineața, încercarea de a-mi depăși blocajele, de a deveni astfel mai liber îmi dă sens vieții.

Nu degeaba era o vorbă că cea mai mare bătălie e dată pe propriul front, cu propria persoană.

Ei bine, am observat că evit să socializez în anumite situații. Acesta este un blocaj de-al meu pe care vreau să-l depășesc.

Dar de ce evit dacă nu am prea multe de pierdut ci mai mult de câștigat din interacțiunea cu ceilalți?

Pentru că mi-e teamă să nu ies cu imaginea „șifonată” de acolo, să nu par stângaci, sau prost-crescut, să nu am o voce tremurândă, să mă fac de rușine, sau orice altceva care să-mi dezvăluie timiditatea.

Acestea sunt semne clare ale unei frici sociale, bine, o formă de teamă care se rezumă doar la anumite situații. Spun frică și nu fobie, pentru că dacă ar fi fobie ar avea un caracter sistematic, adică ar apărea în majoritatea cazurilor în care suntem expuși la situația respectivă, și ar avea o intensitate ridicată.

Pentru unii poate să fie atunci când cer ceva ce li se cuvine (bonul fiscal de la un vânzător) sau ceva ce își doresc (să împrumute bicicleta unui prieten) sau să facă ceva ce e firesc (să danseze la o petrecere). Situațiile pot fi atât de diverse câți oameni sunt.

Ți-e teamă că vânzătorul îți va răspunde răstit când îi ceri bonul? Și ce? E tot dreptul tău, iar dacă refuză problema e la el, nu la tine!

Ți-e teamă că te va refuza prietenul când îi ceri bicicleta? Păi poate chiar are nevoie de ea sau e stricată, e prietenul tău, e firesc să îi ceri ajutorul, chiar dacă nu e obligat să ți-l ofere.

Ți-e teamă să dansezi pentru că nu te prea pricepi? E petrecere, e timpul să te destinzi nu să trăiești în gânduri. La fel cum te temi tu, se tem și ceilalți, așa că stai liniștit că ei vor fi mai preocupați de propria lor imagine și vor uita mult mai ușor stângăciile tale.

Problema e că cu cât eviți mai mult, cu atât întărești comportamentul de evitare.

Când eviți, reduci din senzațiile neplăcute, deci e o formă în care îți oferi o recompensă. Iar recompensa întărește un comportament, adică îl face mai puternic și  să apară mai frecvent.

Întărirea negativă, e o noțiune din psihologia behavioristă, care spune că frecvența unui comportament poate să fie crescută prin înlăturarea apariției unei aversiuni, a unui stimul neplăcut.

Să revenim, atunci când eviți, îți întărești comportamentul de evitare, și-l faci mai greu de înlăturat. Iar asta, face și problema ta să fie mai greu de rezolvat, de aceea e bine să „eviți evitarea” și să te arunci în situație.

De ce e important să te confrunți cu situația?

Pentru că făcând lucrul de care te temi, îți vei arăta că nu se moare, că nu pică cerul, îți vei demonstra că poți face față iar acest fapt te va ajuta să-ți scadă din anxietate.

În plus, vei căpăta experiență și îți vei dezvolta abilități de a gestiona interacțiunea.

Știu, s-ar putea să te simți incomod, e normal, dar e mai important să-ți areți că nu e chiar așa mare lucru.

Nu ți-e teamă să faci lucruri pe care le faci în mod obișnuit, automat, ți-e teamă să faci ceva nou pentru că nu cunoști foarte bine situația. Ne temem de necunoscut pentru că ar putea exista ceva față de care credem că nu putem face față.

Ca și pont de final, nu privi lucrurile ca având o mare miză, privește-le ca fiind normale, firești, fiind vorba de situații sociale. Tocmai acest lucru că le acorzi prea multă importanță face să-ți fie așa de grele, să-ți declanșeze frică.

Care e situația socială pe care o eviți cel mai mult și de ce eviți?

Pe curând,

Cristi Pavel

Dacă simţi că ai orice fel de completare sau vrei să-mi spui ceva, lasă-mi un comment mai jos sau trimite-mi un mail la: cristi@scapadefrica.ro

Autor foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...