De ce sa te temi si de ce nu, cand mergi cu trenul

De ce sa te temi si de ce nu, cand mergi cu trenul

Aseară, pe la ora 10, după ce îi urez drum bun unei prietene care tocmai se urcase în tren primesc un mesaj de la ea.

Îmi spune că s-a urcat în tren și că îi e frică. E plin de oameni dubioși și are tot felul de scenarii în cap. Mai ales că e fată și că e noapte.

Prima dată, m-am gândit: e asta o frică irațională sau una rațională? E o frică „bună” sau una „rea”?

Pericolul este real, așadar frica e bună. E bună în maniera în care ea nu devine panică. Atunci când ajunge să piardă controlul, deja nu mai e bună.

Așadar, m-am gândit să-i spun 2 idei, una pentru frica „bună” și una pentru frica „rea”.

Pentru frica bună, în care pericolul era real, i-am zis următoarea poveste:

„Animalele care se abat de la turmă, sunt cele mai ușoare prăzi, de aceea ele sunt atacate mai des.” Așa că i-am zis să găsească acolo o femeie cu care să stea de vorbă sau un grup care pare ok, să nu stea singură, izolată, pentru ca astfel devine o „pradă ușoară”.

Pentru frica „rea”, irațională, i-am spus așa:

„Gândește-te câți oameni și câte femei circulă cu trenul noaptea și de câte ori sunt atacate. Probabilitatea să ți se întâmple ceva e relativ mică, așa că fii precaută însă nu te impacienta fără rost. Gândește-te că acele „scenarii” sunt doar gânduri pompate de frică. Ai încredere că sunt șanse mici să se întâmple ceva și nu te speria fără rost de dinainte, totuși e înțelept să fii precaută”.

Este printre primele articole pe care le scriu și e vorba de o frică reală, care nu trebuie neaparat înfruntată cât timp e în limitelele normale.

Dacă nu poți merge nicăieri cu trenul de teama că vei fi atacat, atunci frica nu mai e sănătoasă/adaptativă. Însă, dacă simți frica în maniera în care te face să ai grijă și să fii prevăzător, atunci ea e bună.

Bun. Ce poți face concret ca să previi frica nesănătoasă și să o păstrezi pe cea sănătoasă în contextul mersului cu trenul:

1. Evită să mergi noaptea – merge de obicei mai puțină lume iar potențialii atacatori sunt acoperiți de lipsa de martori și de camuflajul pe care întunericul îl oferă

2. Dacă mergi noaptea – recomand mersul a cușetă.

Eu am făcut un drum Aiud-București și București-Aiud la cușetă și-ți zic că e foarte confortabil. Dormi și ajungi odihnit la destinație. În plus, vagonul e izolat de cele de la alte clase/fără cușetă și șansele să te întânești cu indivizi dubioși din senin sunt foarte mici.

3. Dacă se întâmplă să mergi noaptea și nu la cușetă – îți recomand să stai la lumină și în grupuri de oameni.

Vorbește, împrietenește-te cu cei de acolo, dacă îți par ok. Începe să discuți despre drum, pune întrebări legate de tren, lucruri obiective și așa încet poți dezvolta interes în conversație și să-ți faci prieteni. Astfel, ajungi să te ferești de izolare și te vei simți și tu mai confortabil.

Dacă nu vrei să faci asta sau e prea mult, e suficient doar să stai în preajma unui grup, să fii aproape de oameni.

4. Evită să te etalezi cu bijuterii sau lucruri de valoare. E ca și cum le faci „poftă” potențialilor tâlhari.

Ce poți face ca să domolești frica irațională/rea:

1. Gândește-te care e probabilitatea să se întâmple ceva?

Cât de des ai auzit de la prieteni, de exemplu, de oameni care au pățit lucruri grave în tren. Iar chiar dacă au pățit, nu au găsit o soluție la acea problemă, cât de probabil este să ți se întâmple acel ceva ție.

2. Fii conștient de faptul că atunci când ți-e frică, mintea tinde să exagereze lucrurile.

Iar dacă ai gânduri care te sperie puternic și ai luat măsurile de siguranță pe care le-am spus în cele 4 puncte de mai sus, încearcă să-ți distragi atenția de la acele gânduri. Ori prin citit ori prin discuții cu altcineva.

3. Dacă te gândești la accidentele feroviare, sunt mult mai rare decât cele de mașină.

Bun. Ție de ce ți-e teamă în special când mergi cu trenul? (spune-mi pe scurt într-un comentariu mai jos)

Mulțumesc,

Cristi Pavel

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...