Frica e ceva rau?

Salut

Articolul acesta încearcă să lămurească o problemă de percepere a fricii, pentru a o vedea într-un mod sănătos.

De curând am primit un comentariu la pagina despre mine. Ideea acelui comentariu atrăgea atenția asupra unei posibile greșeli de percepție asupra fricii.

În acel articol, cât și prin acest site, încurajez înfruntarea friciilor. O capcană în care putem cădea foarte ușor este cea în care percepem teama ca pe ceva rău.

Frica nu e un rău intrinsec, dimpotrivă, e un mecanism care ne ajută să ne adaptăm mediului.

Problemele apar abia atunci când acest mecanism se „dereglează” și se pune în funcțiune în situații nepotrivite sau devine prea activ.

După cum spuneam și aici, frica devine patologică atunci când ne împiedică să facem ceva ce ne dorim.

Ea nu e „rea”, ci doar poate fi mai „prostuță” uneori. 😀

Frica e foarte utilă, pentru că:

  • te ajută să previi pericolele adresate fizicului sau psihicului tău
  • te face mai conștiincios, te îndeamnă să te gândești la viitor
  • te avertizează de potențialele pericole mai repede decât o face rațiunea
  • îți pregătește corpul pentru fugă sau luptă

Aici, pe scapadefrica.ro, nu încercăm să eliminăm de tot frica, să o negăm ca emoție, pentru că ar fi o prostie. Am elimina un mecanism care ne ajută să te adaptăm la mediu de mii și zeci de mii de ani.

Noi aici încercăm doar să o REGLĂM, să o ajutăm să funcționeze în limite normale, sănătoase.

O să-ți dau două cazuri, care exprimă două situții diferite, ca să înțelegi cât de utilă poate fi frica.

Cazul 1: Să spunem că ai intrat într-o curte, la un necunoscut, dintr-o dată vezi că vine alergând spre tine un dulău. Nu știi dacă e doar entuziasmat sau vrea să te atace. Simți frică și într-o secundă ai ieșit din curte. Simți cum îți bate inima de parcă tocmai ai venit de la alergat.

Cazul 2: Acum, fără frică, situația ar putea fi altfel. Vezi câinele venind spre tine, dar atenția ta e îndreptată la gândul că stăpânul nu te-a auzit. Vezi câinele venind și apoi începi să analizezi „oare vrea să mă joc cu el sau vrea să mă muște?”, nu știi exact ce să faci așa că dulăul se aproprie tot mai mult de tine.

În primul caz, în care frica a fost activă, ai analizat intuitiv situația și într-un moment ai luat o decizie. În plus, corpul tău a fost „activat” și pregătit pentru apărare.

În al doilea caz, în care frica nu a existat, rațiunea doar a analizat situația fără a-ți oferi un răspuns rapid. Această întârziere s-ar putea să o fi plătit chiar și cu câteva mușcături din partea dulăului. În plus, nici corpul nu era pregătit pentru fugă, chiar dacă rațiunea ar fi ajuns la o concluzie.

Așadar, frica în sine e un dar pentru noi, pentru că ne ajută să supraviețuim mai bine. Toată misiunea noastră pe scapadefrică.ro este să o reglăm, în așa manieră încât să funcționeze cel mai bine, să ne ajute să obținem răspunsul cel mai adaptativ, și în niciun caz să o eliminăm definitiv. (nici nu cred că putem)

Ai avut vreun episod în care frica ți-a salvat viața? Care e acela?

Pe curând,

Cristi Pavel

Aboneaza-te prin mail

si primesti ghidul gratuit - Cum controlezi orice frica intensa sau emotii puternice - 3 metode prin care sa reduci din senzatiile neplacute:


Dacă simţi că ai orice fel de completare sau vrei să-mi spui ceva, lasă-mi un comment mai jos sau trimite-mi un mail la: cristi@scapadefrica.ro

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...