Frica e doar in mintea ta

Salut

Acest articol te va ajuta să înțelegi mai bine frica, fapt ce în cele din urmă va conduce la un control mai ridicat din partea ta.

O mare problemă care apare atunci când simți frica e că emoția înfluențează procesul gândirii.

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că ai tendiința de a gândi diferit atunci când ți-e frică față de situația în care ești calm și liniștit.

Există chiar anumite circuite nervoase care pot să „detroneze” controlul neocortexului, gândirea rațională/abstractă, și să facă o procesare rapidă, nu neaparat la fel de înțeleaptă dar mai rapidă, controlul fiind deținut în acest aspect de amigdala cerebrală.

Acest proces poate fi foarte util în situații de pericol real în care nu avem timp la dispoziție să cântărim prea mult variantele ci e nevoie de acțiune promptă. Nu ai timp atunci când te urci într-un copac și ai alunecat să te gândești cam care sunt șansele să cazi ci ai nevoie de o mobilizare rapidă pentru că altfel te poți lovi rău. 🙂

La ce-ți folosește să știi faptul că emoția înfluențează procesul gândirii?

Modul în care gândești, modul în care interpretezi lucrurile, semnificația care o atribui, contribuie într-o măsură foarte mare modului în care experiențezi realitatea, adică modului în care te simți.

Mai clar, nu evenimentele prin care treci dictează în totalitate modul în care te simți, ci o influență mult mai mare o are modul în care „vezi” lucrurile.

Doi oameni pot suferi aceeași neplăcere, să zicem, nu promovează același examen, pentru unul acest lucru e o „tragedie” pentru altul e doar o atenționare că trebuie să studieze mai mult.

Așadar, concluzia la care vreau să ajung e că frica depinde de modul în care gândești, frica e în mintea ta. (bine, o parte a manifestării ei se reflectă la nivel fiziologic în corp)

Dacă gândești în termeni absolutiști – „sigur nu voi reuși”, „întotdeauna mă pierd”, „cu siguranță voi fi copleșit” atunci nu te mira dacă realitatea pe care o experiențezi va fi una plină de frică.

De ce e important să știi aceste lucruri?

Pentru că atunci când știi că ceea ce simți depinde în mare măsură de tine, că nu e ceva exterior care dictează modul în care te simți, atunci va fi momentul în care îți vei asuma responsabilitatea.

Când îți asumi responsabilitatea, știi că situația ta depinde de tine și nu de altcineva, iar puterea nu se află în exterior ci în interiorul tău și așteaptă să fie folosită.

După acest pas începi să acționezi și să-ți învingi frica.

În concluzie, să știi că e doar în mintea ta e un lucru care te poate liniști pentru că realizezi că toată nebunia asta pe care o simți nu e generală ci e „locală”, subiectivă. O simți astfel pentru că alegi să vezi lucrurile astfel, fie că o faci conștient, fie că o faci inconștient.

Care e cea mai mare frica a ta?

Pe curând,

Cristi Pavel

Aboneaza-te prin mail

si primesti ghidul gratuit - Cum controlezi orice frica intensa sau emotii puternice - 3 metode prin care sa reduci din senzatiile neplacute:


Dacă simţi că ai orice fel de completare sau vrei să-mi spui ceva, lasă-mi un comment mai jos sau trimite-mi un mail la: cristi@scapadefrica.ro

Autor foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...