Ghid de supravietuire in sesiune

ghid de supravietuire in sesiune - hipocrate

În antichitate, mai precis în Grecia antică, oamenii credeau că bolile sunt date de zei.

Iar dacă apărea cineva, care făcea ritualuri magice și reușea să-i vindece, oamenii îi divinizau și le ridicau temple.

Apoi, a apărut Hipocrate din Cos, care a schimbat puțin lucrurile. El spunea că bolile nu sunt date de zei, ci sunt date de dezechilibre din organism, adică, de natură.

El este cel care introduce teoria celor 4 umori:

  • sângele
  • limfa
  • bila neagră
  • bila galbenă

Boala apărea, conform acestei teorii, de dezechilibrele între aceste 4 umori. Iar procesul de însănătoșire consta în echilibrarea, fie din exterior, fie din interior, a acestor umori.

Acum, hai să privim viața noastră din 4 puncte de vedere.

1. Munca

2. Sănătatea (alimentație, mișcare, somn)

3. Emoțiile (într-o oarecare măsură, partea de relații)

4. Spiritualitatea (integrarea în ceva mai mare decât „noi”)

Acestea, le putem privi, ca fiind 4 umori ale noastre. Echilibrul dintre acestea ne aduce mulțumirea și satisfacția în viață. Echilibrul ne ajută să fim fericiți și împăcați, împliniți cu ceea ce avem.

Cu cât ești mai puțin frustrat, cu atât poți face mai mult efort, cu atât ai mai multă energie și mai multă dispoziție de a face ceea  ce ți-ai propus.

Știi că mai nou se spune că la baza majorității bolilor, stă stresul. Ei bine, echilibrul dintre cele 4 arii ale vieții noastre ne ajută să ținem stresul la un nivel suportabil.

După cum scrie în titlu, e vorba de stresul pe care-l resimt oamenii în preajma unor examene. Vreau ca în acest articol să te ajut să păstrezi un echilibru între domeniile vieții și să te simți cât mai împlinit, cât mai relaxat și să resimți mai puțin stres ca să poți să-ți duci la capăt planul de studiu.

Ce ai de făcut, concret, este să ai grijă zilnic de FIECARE dintre aceste domenii. Bineînțeles, în preajma examenelor, vei petrece mult mai mult timp muncind decât având grijă de emoții sau de spiritualitate.

Însă, un minim nenegociabil poți să-ți aloci.

Pentru

muncă – să petreci un minim de ore pe zi pregătindu-te pentru examen

sănătate – să mergi minim 10 minute pe jos ori să faci minim 10 flotări sau minim 10 genoflexiuni

emoții – să vorbești cu un prieten, 5 minute, și să fii prezent în acea conversație, să fii implicat, să fii acolo, ori să te uiți în oglindă, ori să râzi uitându-te la ceva amuzant, ori să asculți o melodie care te face să te simți bine

spiritualitate – să spui o rugăciune, să faci 10 minute de meditație, sau să fii recunoscător pentru un lucru care face parte din viața ta, în fiecare zi

Eu – o să citesc minim 4 ore pe zi (muncă), o să fac minim 10 flotări pe zi (sănătate), o să citesc minim 1 banc/zi (emoții), și o să fiu recunoscător pentru minim un lucru pe care-l am (spiritualitate). Acesta e minimul meu nenegociabil.

Care e minimul tău nenegociabil? Scrie-l într-un comment mai jos.

Cristi Pavel

Autor foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...