Întrebarea care-ți ridică moralul

Eram în gară, era seară și eram rupt de oboseală. Voiam să iau un tren de noapte să ajung acasă la ai mei, după câteva zile în care 4-5 ore pe zi aveam training pe managementul proiectelor și încât câteva ore scriam la un proiect alături de toată echipa.

intrebarea ce ridica moralul

Poate era din cauza oboselii, dar mă simțeam deprimat și mă întrebam de ce. Mă simțeam descurajat și mă întrebam de unde vin toate, când „indicatorii din realitate” îmi arată că nu aș avea de ce.

Dar, la un moment dat, „s-a aprins un beculeț” și ceva s-a schimbat…

Ca paranteză: cu toții avem perioade mai bune și perioade mai proaste, perioade în care te simți mai bine, perioade în care te simți mai prost… că e normal.

Parcă… nu contează ce se întâmplă în realitate, lucrurile pot fi foarte bine văzute de un observator extern și foarte prost văzute de tine. Pot fi persoane care să-și dorească să trăiască ceea ce văd la tine, iar tu pe interior să fii slăbit.

Problema e că de multe ori, lucrurile chiar așa stau, adică, chiar nu ai de ce să fii trist, decât dacă te uiți mai mult la părțile negative decât la cele pozitive.

Se poate ca în viața ta să se întâmple foarte multe lucruri de care să meriți să fii bucuros, însă tu să nu te bucuri, să te centrezi doar pe aspectele negative.

E posibil și să-ți generezi singur stres sau frică tocmai din cauză că percepi foarte mult faptul că te paște un pericol sau o întâmplare negativă. Chiar dacă în realitate, probabilitatea e destul de redusă.

Să revenim la beculețul care s-a aprins mai devreme… acea aprindere a venit cu o întrebare pe care mi-am adresat-o și pe care te îndemn să ți-o adresezi și tu.

Întreabă-te… am motive? Iar dacă ai motive, întreabă-te „cum mă ajută această emoție?”

Dacă nu te ajută și-ți face mai mult rău, atunci conștientizează în primul rând că în acest caz îți poți tăia singur craca. Că emoția are în spate un gând care poate nu e concordant cu realitatea și e doar un gând, nimic mai mult.

Dacă ai o emoție care te face să te simți prost, chiar dacă nu ai avea motive, atunci gândește-te cum ai putea schimba acea emoție. Nu te aștepta ca lucrurile să se schimbe fără să depui efort, fără să nu mai cazi din când în când în emoție. Nu te aștepta ca lucrurile să fie perfecte din prima, pentru că s-ar putea să te descurajezi rapid dacă nu se schimbă totul peste noapte și să suferi dezamăgiri.

Pe scurt: când te simți descurajat și nu știi de ce, întreabă-te dacă e din cauză că ai motive sau doar ești obosit. Dacă ești doar obosit, odihnește-te. Dacă nu, gândește-te și fă, măcar mental, o listă cu motivele pentru care merită să zâmbești.

Tu ce faci ca să-ți ridici moralul? Dă-mi, te rog, răspunsul într-un comment.

Cristi Pavel

sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...