Metoda de reducere a stresului

sursa foto

Salut

Îți voi povesti o metodă care funcționează pentru mine. Îți recomand să o testezi și să vezi dacă funcționează și pentru tine.

La baza stresului stă și sentimentul de incontrolabilitate (adică nu pot modifica sau opri un eveniment) și impredictibilitate (adică nu știu când apare).

Dacă reușesc să le obțin pe ambele, adică sentimentul de control și predictibilitate, eu cred (și unele studii efectuate de către Macan, 1994) că se poate reduce destul de mult stresul.

Ce soluție am găsit la această problemă?

Planificarea și organizarea sau… managementul timpului.

Dacă lucrurile sunt „mâncabile”, concrete, specifice, atunci știu de unde le pot aborda iar asta îmi dă un sentiment de controlabilitate. Concret, setează-ți obiective specifice cu privire la ceea ce ai de făcut, să fie ceva concret.

Apoi planificarea, dacă știu în ce moment voi face fiecare parte din obiectivul specific, știu că am claritate cu privire la ceea ce trebuie să fac iar asta îmi dă un sentiment de predictibilitate, pentru că știu în ce dată voi face un lucru anume.

În același timp, țin în minte ideea că socoteala din târg nu coincide întotdeauna cu cea de acasă. Adică, se prea poate ca planurile inițiale să nu fie suficient de bine pregătite pentru că au intrat alți factori perturbatori, să zic așa, și mi-au dat peste cap planurile.

Pe scurt, o metodă pe care eu o folosesc pentru înlăturarea stresului:

1) Obțin un sentiment de controlabilitate prin transformarea problemelor în obiective specifice.

2) Obțin un sentiment de predictibilitate prin planificarea într-un timp concret a fiecărei etape de îndeplinire a obiectivului

3) Păstrez o flexibiltate în ceea ce privesc planurile, pentru ca să mă adaptez schimbărilor neprevăzute fără să disper.

Încearcă și tu și vezi dacă funcționează pentru tine.

Cristi Pavel

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...