Momentul in care cauti solutia perfecta, care e defecta

Știi cum e când te tot zbați ca să atingi un obiectiv de-al tău, fie că e vorba de ceva de la muncă/școală sau personal, o frică, o durere, o apăsare, orice. Vrei să muști totul dintr-o dată, vrei soluția care să-ți dea maximul de rezultat cât mai repede, o soluție cu adevărat eficientă.

solutia o stim deja

Și eu cred că, evolutiv vorbind, e foarte bine. De ce? Pentru că astfel cauți să atingi maximul de rezultat cu minimul de efort, eficiență, cu alte cuvinte. Așa e adaptativ pentru multe lucruri, să depui efortul minim pentru un rezultat cât mai mare ca să-ți rămână resurse și pentru altceva, pentru altă necesitate, pentru altă provocare.

Ei bine, eu cred că de multe ori trăim în iluzia că nu trebuie să depunem efort, că nu trebuie să facem sacrificii, că nu trebuie să muncim, să ne înfruntăm temeri ca să ajungem în punctul în care ne dorim. Din păcate, eu am observat în viața mea că de cele mai multe ori a fost valabilă povestea „no pain, no gain” (fără durere, nu-i plăcere, cum zicea un profesor care m-a inspirat în liceu).

De fiecare dată când le spun oamenilor despre „povestea mea” cu frica, mă întreabă „și, și, și care e secretul? care e soluția ideală?”

De cele mai multe ori mă tem să nu-i dezamăgesc (vezi, încă o frică :D), și stau puțin și le explic lucrurile din spate așa cum le știu eu mai bine. Mă străduiesc să combin experiența personală cu lucrurile învățate în textele științifice la facultate și să le pun într-un limbaj cât mai inteligibil.

Ideea e că de cele mai multe ori, mai ales în cazul fricii, nu prea văd eu să fie foarte multe secrete (deși există! vezi tehnicile de relaxare, trainingul autogen, tehnica expunerii progresive, etc.), ci soluții pe care le știm deja și le-am cunoscut în trecut.

Soluția este de multe ori să nu căutăm neaparat o soluție minune ci să ne uităm în trecut sau pur și simplu să ne întrebăm ce ar funcționa și să testăm. 

Concluzia mea asupra acestor rânduri este: să fiu atent la multe experiențe trecute, multe experiențe din care am învățat sau de care știu și să nu cad în mirajul „soluții ideale și perfecte”. Sunt multe lucruri care le știm deja, știm ce trebuie făcut, doar că ne e greu să facem.

Tu ce concluzie ai?

Cristi

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...