Nu mai da vina pe ambitie

Salut

Articolul acesta e inspirat din niște cursuri de la facultate.

Am ales să scriu mai rar în ultima vreme, din mai multe motive, însă unul important este dorința de a scrie mai puțin, dar cu mesaje mai profunde.

Am văzut, am trăit, ani de zile, cu ideea că pentru a reușit „trebuie” să ai ambiție, că trebuie să tragi de tine, că trebuie să te forțezi sau să reziști „ispitei”.

hai sa lasam ambitia deoparte

De ce crezi că pustnicii nu păcătuiesc? Pentru că au ambiție sau pentru că fac altceva care să-i ajute? (răspunde-mi printr-un comment te rog, apoi citește mai departe)

Ei bine, am învățat și am realizat de curând că ambiția e supraevaluată…

Când ți-e mai ușor să faci mișcare? Atunci când mașina stă în fața blocului cu rezervorul plin sau când e la reparat? Când mergi cu prietenii la jocuri sportive sau când dorești să te apuci singur de alergat?

Hai să nu ne mai forțăm atât… hai să lăsăm puțin ambiția, „voința” (care nici măcar nu există ca și construct psihologic în cognitivism), și să fim mai eficienți (să obținem maximul de rezultate cu resurse cât mai puține).

Cum crezi că e mai ușor să slăbești? Stând cu mâncarea la nas tot timpul și forțându-te să reziști sau ținând în casă DOAR măncărurile pentru regim în cantitățile potrivite, astfel încât să te obligi prin mediu să ții regim.

Cum crezi că e mai ușor să te apuci de citit? Stând zilnic în fața calculatorului în locul în care ești obișnuit să te uiți la seriale și să stai pe facebook sau să mergi la bibliotecă?

Hai să lăsăm, măcar pentru o perioadă, ambiția deoparte. Hai să o înlocuim cu aranjarea contextului astfel încât să fim împinși de condițiile din mediu să dezvoltăm comportamentele pe care le dorim, nu să ne bazăm pe ambiție.

Vrei să te apuci de sport?

Înscrie-te la niște jocuri sportive alături de niște colegi/prieteni care vor trage de tine și care te vor mustra să vii cu ei, atunci când vrei să absentezi.

Vrei să citești mai mult?

Du-te la bibliotecă și stai acolo… să vezi cum atunci când te uiți la cei din jur, îți poate veni mult mai ușor cheful decât atunci când stai acasă și-ți spui „mă apuc de citit după ce văd doar un singur episod”… și spui asta după ce tocmai ai văzut vreo 3.

Vrei să te asiguri că-ți confrunți frica de vorbit în public?

Du-te la toastmasters sau la cercuri de studiu, nu te baza că vei deschide din când în când gura la cursuri.

Orice comportament vrei să-ți dezvolți, fă modificări în mediu care să te împingă să-l faci, nu te baza doar pe motivație.

Baftă!

Cristi Pavel

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...