O posibila solutie la situatia: nu mai fac fata (completare)

Revin cu o completare la articolul trecut. O trec într-un articol nou pentru că vreau să fie mai vizibilă, altfel doar cei care citesc a 2-a oară, sau mai târziu articolul o vor vedea.

nu mai fac fata - completare

E o descoperire pe care am făcut-o în timp ce era într-o tabără și aveam sarcini de rezolvat, iar rezultatele nu erau de cele mai multe ori cele pe care le așteptam.

Eu, datorită predispoziției mele spre anxietate, ajung să resimt foarte repede stres. Din aproape orice lucru mărunt ajung să mă stresez, să mă agit, să mă enervez mai nou…

Acesta este și motivul pentru care în prezent fac terapie cu un psihoterapeut cognitiv comportamental, pentru a preveni dezvoltarea problemelor și pentru a învăța să le țin sub control, înainte ca acestea să se dezvolte în tulburări serioase.

Mi-am dat seama că de fiecare dată când mă stresam, sau mă enervam, era din cauza unei discrepanțe… adică a unei nepotriviri între ceea ce-mi doream eu să fie realitatea și cum era ea.

Ca om cu tendință spre anxietate, am o nevoie ceva mai rigidă de a controla mediul. Vreau să-l controlez mai mult (chiar dacă de multe ori nu conștientizez), ca să-l fac mai predictibil, adică să-l fac mai sigur, să mă simt mai puțin anxios.

Din această cauză, ajung foarte ușor să mă stresez (dar sunt optimist pentru că iau măsuri în această direcție).

În special în:

  • situațiile neprevăzute
  • când sunt presat de timp
  • când rămân fără resurse (ex. energie)

Mai ales în aceste situații am tendința de a resimți stres… fără să mă ajute să-mi rezolv problemele. De cele mai multe ori doar îmi consumă mai mult din energie.

Așa că am descoperit mai nou o modalitate de a gestiona mai bine reacțiile mele emoționale în astfel de condiții, de a fi mai optimist, mai deschis, mai relaxat și mai împăcat.

Ceea ce mă bucură este că, pe lângă faptul că mă stresez mai puțin, ajung și să fiu muuult mai productiv.

Ce anume s-a schimbat?

Atitudinea.

Mi-am dezvoltat obiceiul ca de fiecare dată când ajung în impas, în loc să mă enervez și să mă supăr că lucrurile nu stau așa cum îmi doresc eu, îmi spun următoarele cuvinte

„Bun, să vedem ce soluții putem găsi!”

Partea frumoasă este că de cele mai multe ori reușesc să găsesc soluții și oportunități de rezolvare față de care eram orb până acum.

Sigur, sunt situații în care nu găsesc soluții în acel moment pentru că sunt presat de timp sau am alte priorități, doar că atunci adopt o atitudine de acceptare.

Da, aș prefera ca lucrurile să fie altfel și fac ce pot în acest context ca să fie cum îmi doresc, dar dacă nu reușesc, pot tolera acea situație chiar dacă e neplăcută.

Pe scurt:

De fiecare dată când mă simt blocat, îmi zic „ia să vedem ce soluție pot găsi acum!”, iar dacă nu reușesc în timp util, accept situația.

Te invit să încerci și tu, să vezi cum funcționează pentru tine.

Pe curând,

Cristi

Sursa foto

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...