O posibila solutie la situatia: nu mai fac fata

Știi ce mi-am dat seama? Poate că e doar la mine, dar se poate să fie la toți cei care au probleme cu anxietatea…

Mi-am dat seama că tindem foarte ușor să cădem în capcana neajutoratului, datorită modului în care gândim.

O posibila solutie la situatia - nu mai fac fata

Ce e „capcana neajutoratului”? E acea situație în care intrăm atunci când adoptăm atitudinea de victimă față de viață, în care gândim că nu avem suficiente resurse să facem față mediului greu care ne încearcă și în care adesea ne plângem de milă la gândul de „cât de dificilă e situația noastră”, sau cât de stresantă sau neplăcută poate să fie.

Înțeleg că te simți prost, stresat sau uneori nu mai știi ce să faci și că nu e deloc plăcut.

Ce pot să-ți spun este să-ți adresezi întrebarea: la ce-mi folosește?

Dacă gândesc astfel… care sunt consecințele?

Mi-am dat seama că în esență, mediul nostru urban, „civilizat” în care trăim nu diferă foarte mult ca esență de cel sălbatic.

Adică, lupta pentru supraviețuire și adaptare la mediu a existat și atunci, există și acum. Dacă atunci ne luptam să nu fim mâncați de urs și să avem mâncare suficientă să ne hrănim copiii, acum ne luptăm ca să nu fim „mâncați” de bancă și să avem suficiente fonduri să ne ținem copiii în facultăți.

De lupta pentru adaptare nu putem scăpa, asta e viața. Iar dacă nu putem schimba acest lucru, e bine să-l înțelegem și să-l acceptăm.

Așa că te invit ca de fiecare dată când vezi că te plângi, că adopți o atitudine de victimă, să-ți pui următoarea întrebare: mă ajută să-mi rezolv problemele sau mă împinge să le adâncesc și mai tare?

Dacă răspunsul e „nu mă ajută”, ar fi momentul să ne schimbăm modul în care gândim și atitudinea.

Oare nu e mai bine să înlocuim atitudinea de victimă cu cea de „descurcăreț”?

Dacă te plângi, cel mult primești căldură și susținere (până la un punct, că după se vor sătura) de la alții. Dar nu prea rezolvi problema.

Dacă adopți o atitudine în care-ți spui „bun. Hai să vedem care e soluția! Hai să o găsim! Am încredere că o pot găsi!”, lucrurile se pot schimba dramatic.

Am observat-o pe pielea mea. Am devenit mai puțin stresat, mai vesel, mai relaxat, mai încrezător în mine și… o prezență mai plăcută pentru cei din jur! (să nu uit că am reușit să fac mai multe cu mai puțin stres și supărare)

Mediul îți va cere să te adaptezi, că vrei, că nu vrei. Depinde de tine care e atitudinea pe care o alegi prin gândurile pe care le cultivi: de victimă sau de descurcăreț?

Pe curând,

Cristi

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...