Pasii concreti pentru a scapa de timiditate si a deveni curajos, in orice domeniu al vietii

Pasii concreti pentru a scapa de timiditate si a deveni curajos, in orice domeniu al vietii

Se spune că, dacă vrei să ai succes în cel mai simplu mod, nu trebuie decât să stai în preajma oamenilor care au succes.

Bine, acum vorbim de succesul într-un anumit domeniu. Care, pentru tine poate fi să scapi de timiditate sau să ai mai mult curaj.

Să zicem că Mihai, e un băiat mai timid și vrea să treacă peste această timiditate. Așa că se uită la cercul său de prieteni și îl găsește pe Vasile. Vasile e un băiat care e tot timpul în centrul atenției, se simte bine, glumește mult, iar pentru el timiditatea „nu există în vocabular”.

Vasile nu ezită atunci când vrea să spună cuiva ce simte, are curaj și face ceea ce își dorește. Se simte confortabil în centrul atenției, fetele îl plac, inițiază discuții cu orcine și își face foarte rapid prieteni.

El reușește să aibă prieteni peste tot, iar în general e sociabil și deschis, e o prezentă plăcută.

Ce poate face Mihai să fie ca Vasile, mai corect, să dezvolte în el acele calități care-l fac pe Vasile curajos, sociabil și deschis?

Să petreacă timp cu Vasile, să-l observe cum interacționează și să-l admire.

De ce?

Este în psihologia social-cognitivă un concept numit condiționare sau învățare vicariantă.

Ea spune că poți învăța niște stări emoționale, doar observându-le la o persoană pe care tu o consideri model.

Mai concret, poți învăța niște răspunsuri emoționale, doar observându-le la altcineva.

Poți să devii curajos, doar observând un om curajos, un om pe care-l admiri. 

Știi oameni cărora le e frică de șerpi, sau de paianjeni sau de vorbit în public, de exemplu, chiar dacă niciodată nu au fost „răniți” de șerpi, paianjeni sau vorbit în public?

O posibilă explicație a acestor frici ar putea fi faptul că ei au văzut pe cineva care era un model pentru ei, de exemplu, un părinte, care se temea. Dacă atunci când ai fost mic, ai văzut-o pe mama ta că se speria groaznic de șerpi, sunt șanse mari ca și tu să ai această teamă, chiar dacă niciodată nu te-a mușcat vreun șarpe. De ce? Pentru că mama ta a reprezentat un model pentru tine iar tu ai observat-o.

Aceasta poate fi explicația pentru multe frici inexplicabile.

Bun.

Care sunt pașii concreți pe care tu să-i urmezi ca să scapi de timiditate și să devii curajos, în orice domeniul al vieții?

1. Găsește un model

Cauți în cercul tău de prieteni sau de cunoștințe, pe acel prieten care e așa cum îți dorești: nu ezită, e perseverent, nu-l sperie teama, nu e timid, e sociabil, etc., sau oricum vrei tu să devii și începi să petreci cât mai mult timp cu el.

  • Prima dată îl abordezi vorbind despre orice
  • Apoi vezi care subiecte vă plac amândurora și insiști mai mult pe ele (așa „te împrietenești” cu el) (e important să vă placă amândurora, că dacă îi plac lui și ție nu, iar tu insiști pe ele, s-ar putea să te „miroasă” că ești prefăcut, așa că, fii autentic)

2. Admiră-l și petrece timp cu el

  • după care propui să ieșiți sau să faceți activăți împreună (preferabil cele în care tu ai blocaj și el se descurcă de minune)

Dacă te întreabă „de ce?”, nu te ascunzi, poți să-i spui că vrei să înveți de la el anumite chestii pentru că se va simți flatat și șansele să fie de acord sunt ridicate.

S-ar putea să intri în situații în care să nu te simți confortabil. Nu te teme, așa ieși din zona de confort, și sunt semne că te dezvolți.

Ce e important să reții:

1. Observă o persoană care are calități pe care le vrei și tu

2. Persoana trebuie să o consideri model, ca să funcționeze învățarea. (dacă o desconsideri sunt șanse mici să dezvolți acele caracteristici la tine)

Exercițiu de final: spune-mi într-un comment, ce caracteristică vrei să dezvolți de la persoana pe care o admiri (apoi ia contactul cu acea persoană)

Hai, la treabă!

Cristi Pavel

Autor foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...