Povestea ochilor închiși din barcă

Mi s-a întâmplat săptămâna trecută.

Eram într-o tabără la Valea Drăganului. Unul dintre organizatori ne-a chemat pe toți să venim la 8 dimineața, să sărim în barcă și să ieșim puțin din golful în care ne aflam, mai în „larg”.

Era o dimineață plină de soare. Încă nu era cald să transpiri încontinuu sau să simți că te arde soarele și nici să te doară ochii de la lumina puternică. Era încă un început de zi, în care ești plin de energie și aștepți ca noua zi să se desfășoare.

recunostinta pe lac

E nevoie să-ți descriu cum era în jur pentru că era absolut superb. Pluteam vreo 20 de oameni într-o barcă de fier. Era o apă rece și destul de clară la mal, netulburată încă de bălăceala noastră. O zonă „mușcată” din natura pură. Fără curent electric, fără semnal la telefon, fără acces direct la drum ci doar prin traversarea lacului.

Ajungem mai pe centru. Lacul era adânc… avea vreo 150 m adâncime, iar împrejur era înconjurat de pădure. Din loc în loc avea câte o stâncă ieșită, numai bună de sărit direct în apă. Era de vis.

Apoi, unul dintre organizatori ne-a întrebat ceva de genul… (cuvintele nu au fost acestea, însă ideea da) „vedeți ce avem în jur? Sunteți fericiți?”

„Sunteți nefericiți?” „Poate acum vă gândiți la ce vă lipsește, vă gândiți la un alt moment în care lucrurile ar putea fi mult mai frumoase, în care v-ați simți mai împliniți și mai fericiți… ia închideți ochii”.

„Cum ar fi dacă acest dar, al vederii, v-ar fi luat dintr-o dată? Pur și simplu nu ați mai reuși să vedeți absolut nimic. Țineți în continuare ochii închiși și haideți să încercăm să vâslim la mal.” (îți dai seama că n-am reușit să facem nimic)

Apoi ne-a spus „acum deschideți-vă ochii și priviți în jur… vedeți ce dar aveți, de ce nu vă bucurați de el, de ce ați uitat de el… vedeți cât de valoros e, cât de multă libertate și putere vă oferă?”

De ce am împărtășit cu tine această experiență scurtă?

Pentru că am creat un chestionar pentru cititorii blogului scapadefrica.ro, ca să văd care sunt nevoile lor și să scriu pentru ei, nu doar pentru mine. (aici e chestionarul, dacă vrei să-l completezi și tu) 

Printre aceste răspunsuri am găsit că se repeta problema negativismului. În care oamenii se plângeau de cât de nefericiți sunt sau cât de greu le e să se bucure.

E o chestiune de care mă lovesc și eu de multe ori, stai liniștit. Cred că se întâmplă acest fapt pentru că nu exersez suficient de mult recunoștința, astfel încât să se automatizeze și să meargă de la sine. Să devin recunoscător pentru ceea ce am și ceea ce trăiesc, în mod aproape inconștient, cu cât mai puțin efort, ca și cum lucrurile sunt perfect normale să fie astfel.

Acea experiență mi-a arătat cum să fiu fericit, prin practica recunoștinței.

Nu trebuie să faci decât să „deschizi ochii” și să te uiți la ceea ce ai. Chiar dacă ți-au fost luate multe sau ți-au rămas puține, bucură-te pentru ceea ce ai. Gândește-te cum ar fi să nu mai ai acele lucruri și cât de norocos ești că ai parte de ele.

Poate suna absurd, dar uită-te cât de multe avem de câștigat și cât de mult ne putem bucura pentru simplul fapt că VEDEM. Sunt oameni, și nu sunt puțini, care nu au acest dar… cu toate acestea ei tot se pot bucura de ceea ce le-a rămas.

Nu fi o victimă a negativismului, deschide „ochii” și observă lucrurile pentru care poți fi fericit.

Eu cel mai fericit sunt acum pentru că sunt sănătos. Dar îți pot umple zeci de rânduri cu lucruri pentru care sunt recunoscător.

Tu pentru ce ești recunoscător? Spune-mi lucrul nr. 1 pentru care ești recunoscător și încearcă zilnic să te întrebi pentru ce ești recunoscător în acea zi.

Pe curând,

Cristi

P.S.  Foarte important: încearcă să găsești un lucru diferit în fiecare zi, atunci exercițiul va funcționa cu adevărat.

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...