Respecta cele 3 nevoi pentru relatii sanatoase cu cei din jur

Scriu acest articol pentru omul care vrea să aibă relații bune, pentru omul care vrea să respecte și să fie respectat, pentru omul care vrea să aprecieze și să fie apreciat, pentru omul care vrea să susțină și să se simtă susținut.

Nu am de gând să intru într-o teorie foarte elaborată și să complic lucrurile. Vreau să fie ceva simplu și ușor de reținut.

relatii bune

Într-o zi, de curând, aveam o discuție mai filosofică cu prietena mea. Am început să vorbim despre oameni, despre tipologii, despre stereotipuri și despre importanța relațiilor în viața unui individ.

Eu am venit cu niște idei, iar ea le-a completat pe ale mele.

Ideea de la care am pornit a fost următoarea: ca să fii bun în relații, e nevoie să respecți nevoile oamenilor.

De ce?

Pentru că oamenii simt frustrare atunci când apare un impediment între dorința/scopul/nevoia lor și drumul spre satisfacere. Simplu: când cineva/ceva te blochează să ajungi unde vrei, simți frustrare.

Apoi m-am gândit, ce teorie cu dovezi științifice, cu dovezi empirice, rezumă nevoile oamenilor de pretutindeni.

Teoria autodeterminării a lui Ryan și Deci. Știu că am tot pomenit-o în ultima vreme însă e o teorie care se pare că e foarte bună.

Această teorie spune că oamenii au 3 nevoi de bază:

Nevoia de autonomie

–          Adică, oamenii au nevoie de libertate, de a gândi ce vor, de a acționa cum vor, de a trăi viața exact cum își doresc ei și nu cum vrea altcineva, să știe că pot fi independenți

Nevoia de competență

–          Există nevoia universală de a ne simți buni la ceva, de a ne simți că suntem competenți, că aducem ceva valoare prin acțiunile noastre

Nevoia de relaționare

–          Avem nevoia de a simți că facem parte din ceva, dintr-un grup, dintr-o echipă, dintr-o familie, dintr-un cerc de prieteni (Oamenii când simt că fac parte dintr-o comunitate, față de care îi leagă un trecut, iar prin legătura cu trecutul se promite un viitor, au o probabilitate mai redusă de sinucidere).

Eu cred că dacă:

  1. Dai oamenilor din jurul tău libertate și-i accepți așa cum sunt
  2. Dacă apreciezi pe cei din jurul tău și le recunoști reușitele
  3. Dacă respecți dorința de a fi cu cineva, de a aparține unui grup

Adică… dacă respecți nevoia de autonomie + competență + relaționare – vei avea relații bune cu majoritatea celor din jur.

Acum vine completarea prietenei mele care mi-a zis: „ce autonomie, ce competență… iubire, iubire iubire, de asta au nevoie oamenii”.

Eu cred că prin ideile mele am răspuns la întrebarea „ce?”, iar ea a răspuns prin întrebarea „cum?”.

Eu cred că dacă iubești omul, așa cum e el, atunci ești dispus să-l accepți, să-i respecți libertatea, să-i recunoști competența și să-i permiți să simtă că face parte dintr-un grup.

În concluzie, iubește-i pe cei din jur așa cum sunt și vor crește puternic șansele de a fi iubit așa cum ești și de a avea relații bune cu majoritatea celor din jur.

Dacă ți-a plăcut, te rog să dai articolul mai departe.

Mulțumesc,

Cristi

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...