Rețetă de „gătit” pentru ridicarea moralului

Nu vreau să te mint. Nu vreau să crezi că totul e roz la mine, chiar dacă am depășit în mare cam toate problemele pe care le aveam cu frica.

Încă mai am anumite îngrijorări sau zile în care mă simt mai puțin demn de a zâmbi, mai puțin încrezător și mai puțin vorbăreț. Cred că le avem cu toții.

cum sa ridic moralul

Ce vreau să-ți povestesc e faptul că de curând am trecut printr-o perioadă în care nu eram în cea mai bună formă psihică. Eram cam demoralizat, cam speriat, mă simțeam ca o frunză-n vânt, fără o direcție clară și fără prea multă speranță.

Am început să nu mai văd nici măcar propriile realizări, am început să le subestimez importanța… iar uitându-mă la mine, vedeam mai mult defectele decât calitățile.

E ciudat și foarte neplăcut, când alte probleme (nu foarte grave) au răsărit peste. Mă trezesc dimineața cu ambele site-uri picate, cu o factură de 70 de dolari achitată automat fără să știu despre ce e vorba și doar cu apă rece la duș. Toate s-au strâns, să nu mai zic că mi-am agățat și buricul degetului în lama de bărbierit datorită grabei, ceea ce a fost destul de incomod.

Dacă până în acea zi trăiam stări de genul „nu mai are rost” (nu m-am gândit nicio clipă la sinucidere), când am văzut problemele legate frumos și livrate pachet am început să râd.

Totuși, aveam o întâlnire programată cu o echipă din care fac parte, pe un workshop pe care urma să-l ținem în data de 1 septembrie. În 30 august ne-am întâlnit să lucrăm, să stabilim ultimele detalii iar în 31 ne-am întâlnit la cineva acasă, cu gândul că vom lucra la ultimele detalii, însă, ne-am distrat.

Pe drum am tot vorbit cu fiecare, toți erau pozitivi, toți erau încrezători și plini de entuziasm. Toți vedeau mai mult partea plină a paharului și mă încurajau și pe mine să o văd. Cu unul dintre ei sunt prieten apropriat și am stat într-o seară, după o întâlnire de lucru, încă vreo 2 ore și jumătate, până la ora 12:30 seara/dimineața să vorbim despre acest aspect. A reușit prin argumente să-mi aducă un zâmbet pe față, o încurajare. Mulțumesc, B.

După aproximativ 3 zile petrecute cu ei, am început să văd, cu mult mai multă claritate, partea plină a paharului.

De ce e important să vezi partea plină a paharului?

Nu, în niciun caz să negi părțile mai puțin plăcute. Însă, dacă te concentrezi pe partea goală, te vei demoraliza și mai mult și-ți vei tăia singur din resursele pe care le ai. Dacă te concentrezi pe partea plină, vei porni să lucrezi cu ceea ce ai ca să amplifici.

Nu te concentra pe ceea ce-ți lipsește că te vei bloca, concentrează-te pe ceea ce ai (sau ți-a rămas) și amplifică pentru a merge mai departe.

Un exemplu ar fi o situație în care-ți dorești tare mult o mașină, dar tu n-ai decât o căruță și-un cal. Dacă tu te concentrezi doar pe faptul că nu ai o mașină, pe care ți-o dorești și e necesară, șansele să rezolvi problema nu sunt foarte mari. Însă, dacă tu vezi în acel cal cu căruță o oportunitate de a transporta și a face niște bani pe care să-i strângi pentru a-ți lua o mașină, atunci șansele să rezolvi problema sunt mai mari.

Acesta e motivul pentru care îți recomand să te uiți voit la partea plină a paharului, pentru că vei vedea resursele pe care le ai și de care te poți folosi ca să-ți îmbunătățești situația. În schimb, dacă te concentrezi doar pe partea goală, acele resurse chiar dacă vor fi acolo tot timpul, tu nu le vei lua în seamă.

Totodată, o modalitate prin care să-ți ridici moralul atunci când e la pământ, este să te cufunzi câteva zile într-un grup de prieteni pozitivi.

Pe scurt: moral scăzut?

1) O pastilă de concentrat pe ceea ce ai, nu pe ceea ce nu ai pe zi până la ameliorarea simptomelor de negativism și tristețe

2) Un tratament de câteva zile, în funcție de posibilități, prin cufundare într-un grup de prieteni zâmbitori, optimiști, glumeți.

Ai un prieten supărat pe care l-ar putea ajuta articolul? Dă-l te rog mai departe:

Pe curând,

Cristi Pavel

Sursa foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...