Te vezi slab, vei fi slab. Te vezi tare, vei fi tare.

Salut

Acest articol are rolul de a te ajuta să înțelegi cât de important este modul în care te vezi, părerea pe care o ai despre tine și cum se reflectă toate acestea în acțiunile tale.

Eu sesizez o mică problemă legată de modestie. Nu mă înțelege greșit, e bine, e frumos să te aflii în prezența unor oameni modești decât a unor snobi lăudăroși. Dar, în dialogul cu tine însuți renunță la modestie și apreciază-ți meritele.

Ai reușit pentru că ai muncit, nu neaparat pentru că a fost ușor.

Ce vreau să subliniez aici e că e important:

  • modul în care te vezi pe tine însuți
  • cum te raportezi la tine
  • ce crezi despre tine
  • ce fel de persoană te consideri

De ce?

Pentru că modul în care te vezi, determină modul în care te comporți, iar modul în care te comporți, determină rezultatele pe care le ai.

Imaginea pe care o ai despre tine caută să se autoconfirme.

Dacă te vezi drept o persoană slabă, care nu are energie și care e sensibilă, ghici! Așa vei fi. Acțiunile tare vor căuta să confirme aceste credințe.

Dacă te vezi drept o persoană ambițioasă, care știe că eșecul înseamnă doar feedback și că nu e nimic „stricat” la ea ca persoană ci doar la modul în care a procedat, atunci te vei comporta altfel, nu vei mai renunța așa de ușor și nu vei mai merge cu coada între picioare atunci când nu e cazul.

Crezi despre tine că ești slab, vei acționa ca o persoană slabă.

Crezi despre tine că ești puternic, vei acționa ca o persoană puternică.

Ce e de făcut concret?

  1. Încurajează-te și folosește doar cuvinte pozitive când vorbești despre tine sau cu tine

Dacă te bazezi pe cineva să te împingă de la spate, poți deveni o persoană slabă, fricoasă, care își cedează puterea altora.

Când e vorba de înfruntarea unei frici, de multe ori te simți foarte singur(ă), ești doar tu cu frica. Dacă ești obișuit(ă) să fie cineva care să te împingă de la spate de fiecare dată, devii dependent(ă) de acea persoană.

Așadar, încurajează-te singur(ă). Puterea să se găsească în tine, să nu depindă de sprijinul altora.

Deși, dacă e o problemă ridicată de anxietate, e util să fie cineva lângă tine care să te împingă de la spate. Ideea e doar să ai grijă să nu devii dependentă de acea încurajare din partea altcuiva.

2.  Înconjoară-te cu oameni care te susțin, nu cu oameni care te trag în jos

Dacă întâmpini o problemă legată de frică, înseamnă că nu prea ai încredere în tine într-o anumită situație. Dacă cei din jur râd de tine și-ți spun că ești un/o ratat(ă), e clar că nu te ajută cu nimic.

Când trebuie să-ți învingi o teamă ai nevoie de încurajări, așa că ține lângă tine oamenii care te încurajează, care-ți spun că poți, care te ajută, nu pe cei care-ți pun bețe-n roate.

Fii conștient(ă) de faptul că modul în care te vezi se va schimba pe termen lung.

Schemele cognitive de sine sunt niște structuri din mintea noastră care direcționează și selectează modul în care se procesează informația legată de tine în funcție de cunoștințele pe care le are acumulate până acum.

Dacă până acum ți-ai spus că ești ratat(ă) și ai observat că nu te-ai descurcat în unele situații, schema cognitivă e programată să fie mai permisivă pentru astfel de gânduri și mai puțin permisivă pentru gânduri gen „sunt puternic și mă descurc”.

De ce îți spun acest lucru? La ce îți folosește?

Te ajută să te pregătești și să nu renunți. E nevoie de timp. E nevoie de exercițiu.

Tranformările durabile nu se întâmplă peste noapte, chiar dacă uneori așa devin vizibile.

Ești puternic(ă) și te vei descurca, nimic nu e mare lucru,

Cristi Pavel

Aboneaza-te prin mail

si primesti ghidul gratuit - Cum controlezi orice frica intensa sau emotii puternice - 3 metode prin care sa reduci din senzatiile neplacute:


Dacă simţi că ai orice fel de completare sau vrei să-mi spui ceva, lasă-mi un comment mai jos sau trimite-mi un mail la: cristi@scapadefrica.ro

Autor foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...